Más de Ebre

Desestimen mesures cautelars per aturar dos parcs eòlics

Arriben a la comarca les primeres peces dels tretze nous aerogeneradors que l’empresa Naturgy construeix als termes de Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca

Diari de Tarragona

Whatsapp
Transport especial de part d’un aerogenerador, ahir a l’N-420 a Corbera d’Ebre.   FOTO: Joan Revillas

Transport especial de part d’un aerogenerador, ahir a l’N-420 a Corbera d’Ebre. FOTO: Joan Revillas

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat les mesures cautelars del contenciós administratiu que havia demanat el Consell Regulador de la DO Terra Alta, per aturar la construcció dels parcs eòlics Barrancs i Punta Redona, a Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca. 

La promotora de les centrals, Naturgy, va iniciar les obres el passat mes de febrer i preveu que estiguin operatives i generant energia a final d’any. A la comarca han arribat les primeres peces d’uns aerogeneradors, 6 i 7 respectivament, que tindran 200 metres d’altura. Per al pas dels vehicles de gran tonatge ha calgut modificar una rotonda a Gandesa i els murs d’un passeig a Vilalba dels Arcs.

La comarca de la Terra Alta viu amb indignació l’arribada de les primeres peces de les bases dels 13 nous aerogeneradors que Naturgy construeix a Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca. Al juliol del 2019, el TSJC admetia a tràmit el contenciós administratiu del Consell Regulador de la DO Terra Alta contra aquests projectes (juntament amb el parc Tres Termes). Es tracta de projectes tramitats fa més d’una dècada, amb la normativa de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari), i que es van reactivar el 2018.

Amb l’arribada de la maquinària a la comarca al febrer i mentre no es resol el recurs, la DO Terra Alta va demanar mesures cautelars dins del contenciós per aturar les obres de Barrancs i Punta Redona –amb una potència instal·lada de 22,8 i 26,6 MW, respectivament–. A principis d’aquest mes de juny, el TSJC ha desestimat la petició. «Sempre hi ha esperança i les mesures cautelars eren una possibilitat de parar les obres. Era l’última fitxa que movíem. Que les hagin desestimat és molt negatiu», ha apuntat Núria Altés, membre del Consell Regulador de la DO Terra Alta. El magistrat no fa cap valoració en aquest recurs i assenyala que ho farà durant el judici perquè és un cas «complex». Des del Consell Regulador lamenten també la lentitud del procediment administratiu. Al juliol es compliran tres anys des que el recurs es va admetre a tràmit, però les obres avancen ràpidament. «La construcció es fa de pressa i hem sentit que els parcs estaran funcionant el tercer trimestre d’enguany. Això està sentenciat», ha lamentat Altés. 

Comentarios

Lea También