Desmantellen les granges d’engreix d’orades de l’Ametlla de Mar

La concessió ha vençut després de 25 anys i la Generalitat no l’ha renovada perquè les instal·lacions es troben en zona protegida. L’empresa ha presentat un nou projecte 2,5 milles mar endins però mentre no hi ha nou permís, acomiadarà la totalitat de la plantilla

15 mayo 2018 11:11 | Actualizado a 25 mayo 2018 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest mes de maig quedaran del tot desmantellades les granges d’engreix d’orades i llobarros que l’empresa Aqüicultura Els Alfacs (del grup Invermar) tenia davant la costa de l’Ametlla de Mar. La concessió de 25 anys per aquestes instal·lacions aqüícoles ha vençut i la Generalitat no l’ha renovada, ja que la zona on es troben, davant el port natural de l’Estany, ara forma part dels espais protegits de la Xarxa Natura 2000.Concretament, es trobarien en una zona amb un important prat submarí de posidònia. 

L’empresa ha demanat una nova concessió per tal de poder mantenir i fins i tot ampliar l’activitat amb unes noves instal·lacions 2,5 milles mar endins també davant la costa de l’Ametlla de Mar, en una zona ja fora de protecció ambiental. Però el projecte es troba encara pendent de la declaració d’impacte ambiental que ha d’emetre el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. 

A finals de mes s’acomiadarà la totalitat de la plantilla de l’empresa, una trentena de persones entre els treballadors de les granges i els de la planta d’envasat, situada a les Cases d’Alcanar. 

Segons ha pogut saber el Diari, la intenció inicial de l’empresa era fer un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) temporal, per fer front al descens de l’activitat entre el tancament d’unes instal·lacions i la posada en marxa de les altres. Però com de moment no hi ha nova concessió ni un termini clar per poder posar en marxa el nou projecte, ha optat per un acomiadament col·lectiu un cop les gàbies quedin desmantellades. 

Segons explica al Diari Agustí Cruelles, cap de producció d’Aqüicultura Els Alfacs que també perdrà la feina a finals de mes, es treballa per treure tot l’equipament i les instal·lacions existents a la zona des de l’any 1993. «La feina ha d’estar acabada aquest mes de maig», confirma. 

Els últims anys la producció de les granges d’engreix de l’Ametlla de Mar va ser d’unes 1.100 tones, entre orades i llobarros
La voluntat de l’empresa, si aconsegueix la nova concessió, seria ampliar l’activitat als mol·luscos i les macroalgues. 

Comentarios
Multimedia Diari