Despreniments en façanes del nucli antic de Tortosa per les pluges

Els veïns demanen més ajudes i la coordinació de l’Ajuntament i la Generalitat per poder recuperar els edificis de la part antiga de la ciutat

20 noviembre 2018 11:29 | Actualizado a 22 noviembre 2018 11:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les pluges abundants de les darreres setmanes han causat diversos desperfectes en cases i elements patrimonials del nucli antic de Tortosa. Des del dissabte passat, els Bombers de la Generalitat han hagut d’actuar en tres edificis de la part antiga de la ciutat per diverses incidències. 

La darrera va tenir lloc ahir al matí, quan es van observar petits despreniments en les restes de l’antiga església dels Dolors, a la plaça del mateix nom. Els Bombers hi van actuar per evitar nous desperfectes. 

També ahir, els Bombers van haver de fer el sanejament d’una façana a la confluència del carrer Sant Blai i Napron, després que una part de l’arrebossat caigués a terra.  

El dissabte passat, es va dur a terme la neteja de la façana d’una casa abandonada i ensorrada parcialment al carrer Travessera del Mur (Remolins), sense que hi hagués risc potencial a la via pública, segons van explicar els Bombers. 

Aquestes incidències arran de les pluges continuades se sumen al despreniment d’una part de la muralla del castell de la Suda, de la que ja va informar el Diari la setmana passada i per la que l’Ajuntament ha fet un requeriment a Paradores de l’Estat, que és qui s’ha de fer càrrec del seu manteniment.  

Aquests fets i especialment l’ensorrament de dues cases al carrer Montcada, el passat 14 d’octubre, en el qual no hi va haver ferits però que va obligar a desallotjar una vintena de veïns per precaució, han tret de nou a la llum pública el debat sobre l’estat del nucli antic de Tortosa i les mesures que s’hi han de dur a terme per recuperar-lo, tenint en compte que l’administració ha fet un gran esforç en l’última dècada per millorar carrers i instal·lar-hi equipaments, i que la rehabilitació dels edificis correspon als seus propietaris. 

L’Ajuntament de Tortosa preveu doblar l’any vinent els ajuts a la rehabilitació d’edificis a la part antiga de la ciutat, amb una dotació prevista de 60.000 euros, segons es preveu als pressupostos del 2019. 

Per la seva banda, la Generalitat hi du a terme la Inspecció Tècnica d’Habitatges, una espècie de ITV per als edificis, en els quals s’insta els propietaris que no els tenen en les condicions adients. 

Els veïns

El president de l’Associació de Veïns del Centre Nucli Històric de Tortosa, Josep Baubí, remarca que els despreniments de façanes i incidències registrades els últims dies són habituals després de períodes de pluges importants i continuades. 

Amb tot, recorda que al barri s’ha de fer un gran esforç «perquè hi ha molts edificis en un estat precari». Així, demana més ajuts a la rehabilitació i que l’Ajuntament i la Generalitat treballin de forma coordinada per instar a recuperar els edificis en pitjor estat. «Si no hi ha una aposta clara, no ens en sortirem», comenta al Diari el president de l’Associació de Veïns. 

«El nucli antic és una zona amb molt potencial i que rep molts turistes i funcionaris que hi venen a treballar cada dia. Però volem que el barri tingui també vida més enllà de les sis de la tarda», afegeix Baubí. 

Comentarios
Multimedia Diari