Destinen 3,5 milions a reparar la costa de Tarragona i l’Ebre

Es refaran passejos marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció i accessos a platges

18 febrero 2020 09:40 | Actualizado a 20 febrero 2020 12:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha acordat una resolució per la qual es declaren d’emergència les obres per a reparar els danys a la costa causats pel temporal Glòria. A Catalunya, la reparació d’aquests danys ha estat valorada en 5,75 milions, dels quals 3,5 milions corresponen a les costes de Tarragona i l’Ebre; 2 milions a la demarcació de Barcelona i 250.000 euros a Girona; unes xifres que podran ampliar-se en funció de les necessitats. A conseqüència del temporal, s’ha produït una erosió important en la majoria de platges de la demarcació de Tarragona, amb una considerable pèrdua de sorra, a més de danys en passejos marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció, camins naturals i accessos a platges.

Així, s’actuarà als municipis de Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, l’Hospitalet de l’Infant, l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla, Deltebre, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar. Aquí s’hi inclouen les actuacions al delta de l’Ebre per aportar arena al litoral de l’illa de Buda i per a reconfigurar la barra del Trabucador, tal i com ja va avançar el Diari.

Repensar la costa

Les costes són sistemes naturals molt sensibles als efectes del canvi climàtic, que està comportant un augment en la freqüència i intensitat de temporals costaners, d’inundació permanent per la pujada del nivell de la mar, d’erosió costanera i de pèrdua d’ecosistemes emblemàtics per l’escalfament de l’aigua de la mar.

Des del ministeri es destaca que les platges són la millor protecció del territori enfront aquests efectes del canvi climàtic, «però per a això han de tenir les característiques i fortalesa necessària, d’aquí la urgent necessitat de treballar a favor de la seva resiliència».

Segons recorda l’administració, els temporals cada vegada més habituals i destructius han donat lloc a inversions extraordinàries en forma d’obres d’emergència cada vegada majors en els últims anys. «Però aquest tipus d’acció reactiva no aconsegueix solucions duradores en el temps. De fet, la pràctica totalitat d’aquestes reconstruccions requereixen gairebé immediatament una nova reconstrucció». Així, des del ministeri consideren necessària una nova política de Costes, on «prevalgui la planificació enfront de la improvisació, amb una gestió integrada».

L’estret camí del Trabucador, vist des de l’aire

La imatge que il·lustra aquesta notícia, presa des d’un avió ahir mateix (dilluns)  –i cedida al Diari– mostra l’estat actual del delta de l’Ebre, amb l‘estreta franja de sorra que ha permès unir novament el marge dret amb la punta de la Banya, construïda en les darreres setmanes per l’empresa Infosa, gestora de les salines. 

Comentarios
Multimedia Diari