Destinen un milió d’euros en ajuts a la pesca i l’aqüicultura de la costa de l'Ebre

Publicades les bases de les subvencions per al 2018 i 2019 dirigides  a empreses, confraries i els set ajuntaments de la costa ebrenca

27 noviembre 2017 10:06 | Actualizado a 29 noviembre 2017 10:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat en una ordre signada per la Ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, les bases reguladores dels ajuts al Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre, batejat amb el nom «Mar de l‘Ebre», que tenen per objectiu impulsar la pesca i l’aqüicultura als set municipis de la costa ebrenca. 

La publicació era molt esperada per part dels promotors després de setmanes i meses d’incerteses. Fa un any, la Direcció General de Pesca de la Generalitat atorgà al Grup d’Acció un ajut de 3,6 milions d’euros a repartir entre 2017 i 2023. L’actuació s’emmarcava en el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i estan cofinançats en un 85% per la Unió Europea i la resta de la Generalitat.

Ara, el Departament d’Agricultura ha anunciat la convocatòria imminent dels ajuts de les anualitats 2018 i 2019, que sumen un milió d’euros, mig milió per a cada any. A partir de llavors s’obrirà la convocatòria i es podran presentar les sol·licituds. En els anys posteriors, i fins al 2023, s’aniran obrint noves convocatòries. La quantia dels ajuts dependrà del nombre de sol·licituds i la disponibilitat anual de diners.

Les bases reguladores estableixen que en l’àmbit de les inversions productives, el percentatge d’ajuda màxima per a projectes d’inversió productiva ascendirà al 50% de la despesa subvencionable. En el cas d’operacions vinculades a la pesca costanera artesanal l’ajuda es pot incrementar fins al 80%. En el cas de confraries de pescadors i associacions professionals del sector pesquer i aqüícola o associacions integrades per les entitats esmentades, l’ajuda es pot incrementar fins al 80% dels costos i, finalment si l’operació respon a un interès col·lectiu i beneficiari col·lectiu l’ajuda també es pot incrementar fins al 80%.

En el cas de les ajudes per a inversions no productives, el percentatge d’ajuda màxima per a projectes d’inversió no productius ascendirà al 50% de la despesa, i del 100% quan l’operació respongui a un interès col·lectiu o beneficiari col·lectiu i ofereixi accés públic als seus resultats.
Un comitè tècnic avaluarà les propostes presentades, pas previ a l’atorgament de les subvencions per part de la junta directiva de l’Associació del Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre.

Llocs de treball
Els projectes han de donar de resposta a un seguit d’objectius fixats en l’estratègia d’impuls de la pesca i l’aqüicultura aprovada per l’associació esmentada. Així, els avaluadors prestaran la màxima atenció als projectes que generin llocs de treball en el sector pesquer, augmentin el valor afegit dels productes pesquers i aqüícoles, i diversifiquin l’activitat econòmica. 

Els tres objectius s’emportaran el 68% del global del pressupost 2017-2023. Altres objectius a considerar seran la protecció del patrimoni ambiental, la protecció i recuperació del patrimoni cultural, el foment de la cohesió social i, finalment, l’impuls de les comunitats locals.

El gerent de l’associació, el deltebrenc Joan Alginet, posa com a exemples de projectes susceptibles de rebre ajuts el condicionament de les barques per poder rebre turistes a bord, la recuperació per part dels ajuntaments del patrimoni cultural vinculat a la pesca als seus municipis i, finalment, l’impuls de noves activitats aqüícoles.

Comentarios
Multimedia Diari