Destrossen tres monòlits de la Batalla de l'Ebre i la Guerra Civil a la Terra Alta

Els vàndals trenquen monuments de la Fatarella, Vilalba dels Arcs i Corbera d'Ebre que recordaven tropes franquistes i també republicanes

07 diciembre 2018 11:15 | Actualizado a 09 diciembre 2018 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tres monòlits que recordaven els fets de la batalla de l’Ebre a l’espai de Quatre Camins i el seu entorn han aparegut destrossats, als termes de Vilalba dels Arcs, Corbera d’Ebre i la Fatarella. Els fets van tenir lloc la nit del 5 al 6 de desembre.

Concretament, i segons ha confirmat al Diari el Departament de Justícia de la Generalitat (ara amb les competències de memòria històrica), les destrosses s’ha produït al monòlit de la IV Divisió de Navarra, construït per la germandat d’excombatents d’aquesta divisió de l’exèrcit franquista i que es troba al terme de la Fatarella; i dos elements de l’Espai de Quatre Camins: el monòlit de Punta Targa, al terme de Corbera d’Ebre, i el monòlit de la Creu de Quatre Camins, construïts tots dos per la Germandat del Terç de Nostra Senyora de Montserrat. 

Aquest conjunt forma part dels Espais de la Batalla de l’Ebre i està catalogat com a bé d’interès local, tot i que està inclòs en el Cens de Simbologia Franquista del Memorial Democràtic. El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) el gestiona des de l’any 2017 i forma part de les seves rutes per conèixer els fets de la Guerra Civil al territori. 

Segons es detalla al cens, els dos elements principals són precisament la creu ubicada a la cota 427 de Quatre Camins (posició dels Nacionals), dedicada al Terç de Requetès, i un monòlit inaugurat el 1968 ubicat a la cota 481 de Punta Targa (posició de l’exèrcit Republicà), dedicat a tots els morts en aquesta posició durant la Guerra Civil. Així, l’espai, un antic camp de batalla, volia esdevenir un «símbol de la reconciliació».  

Els Mossos d’Esquadra estan investigant els fets però no hi ha, de moment, cap persona detinguda ni investigada. La zona de Quatre Camins ja va patir actes vandàlics el passat mes d’octubre, llavors amb pintades signades per l’organització Arran. 

El Comebe i els ajuntaments afectats han condemnat els fets i  estudien presentar una denúncia. Des del Departament de Justícia també s’han condemnat els actes vandàlics, «perquè el vandalisme no és manera de fer polítiques de memòria». 

L’alcalde de Vilalba dels Arcs, Isidre Sampé, va condemnar les destrosses, com «un acte d’intolerància envers un patrimoni històric, sigui del bàndol que sigui». L’alcalde de Corbera, Antonio Àlvarez, va explicar al Diari que estudiaran els fets, mentre que el de la Fatarella, Sisco Blanch, va demanar respecte per als espais de memòria. «Hi pots estar d’acord o no, però aquestes destrosses no van enlloc», apuntà. 

A través de les xarxes socials, el coordinador tècnic del Comebe, David Tormo, ha assegurat que «la destrucció de la memòria aliena només és pròpia de l’odi, la intolerància i la imposició ... vaja, del feixisme que aparentment és pretén esborrar». 

Per la seva banda, l’empresa turística i de memòria històrica Terra Enllà, que ofereix rutes per la zona, també ha deplorat els fets, els quals qualifica com una mostra  «d’odi i ignorància desconeguts en els últims anys». 

Comentarios
Multimedia Diari