Detectat un focus de caragol poma a Miravet

S'han retirat unes 150 postes de la riba del riu Ebre 

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge de dos adults de caragol poma.

Imatge de dos adults de caragol poma.

El Departament d’Agricultura ha detectat un nou focus de caragol poma (Pomacea sp.) al riu Ebre, concretament al terme municipal de Miravet, a la comarca de la Ribera de l’Ebre. Aquest nou focus es troba fora de la zona demarcada, que fins ara incloïa les comarques del Baix Ebre i Montsià, i, per tant, el departament  procedirà  a l’ampliació oficial de la zona afectada, que agafarà també els municipis de Miravet i Ginestar.

La detecció de 150 postes de caragol poma s’ha produït a un tram de 200 metres del marge esquerra del riu, a l’alçada del municipi de Miravet, 40 kilòmetres aigües amunt de Tortosa. El lloc on s’han trobat s’ha prospectat intensament i s’ha procedit a  prendre accions immediates per a la seva eradicació.

El caragol poma està present al riu Ebre des de l’any 2010 i actualment es troba àmpliament distribuït entre el pont d’Amposta i la desembocadura. També s’han detectat focus puntuals aquests darrers anys en el tram entre Amposta i Tortosa.

El Departament d’Agricultura fa temps que reclama aclarir qui té les competències en cada tram del riu Ebre per poder actuar i frenar la proliferació del caragol. Fa més d’un any que la Generalitat va reclamar al Ministeri aquest aclariment sobre les competències per poder ser més eficients en la lluita contra el caragol poma a les Terres de l’Ebre, i encara no ha obtingut resposta, afirmen des d’Agricultura.

Els treballs contra la plaga, que es va detectar per primer cop al territori l’any 2009, compten amb la participació activa de les diferents entitats implicades en el cultiu de l’arròs del delta de l'Ebre, com l’Agrupació de Defensa Vegetal, les cooperatives, les Comunitats de Regants, el Parc Natural, SEO/Birdlife i l’IRTA.  En el cas de les actuacions al riu Ebre també es compta amb la col·laboració, en les prospeccions, de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i pel que fa els  controls, amb el Cos d’Agents Rurals, el Cos de Mossos d’Esquadra i policies locals.

Actualment, el Departament d’Agricultura està aplicant  les mesures del Pla de lluita contra el cargol poma 2017, previstes fins al mes d’octubre, i està treballant en determinar les accions d’un nou pla per a la propera campanya.

El cargol poma és un mol·lusc aquàtic d'aigua dolça procedent d'una extensa àrea de Sud Amèrica. Està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat. 

Temas

Comentarios

Lea También