Detecten presència d'antibiòtics i antidepressius a les aigües de l'Ebre

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua estudia els fàrmacs i altres contaminants en peixos i bivalbes no destinats al consum

19 mayo 2017 22:55 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dos estudis de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) posen de relleu la presència de contaminants i fàrmacs en rius i zones costaneres mediterrànies, entre elles el tram final del riu Ebre i el seu Delta.

Un primer estudi, presentat en el 25è Congrés Anual europeu de la Society of Enviromental Toxicology and Chemestryque se celebra aquests dies a Barcelona, ha detectat la presència de diversos contaminants en desembocadures fluvials i zones costaneres de pesca i aqüicultura en diversos punts d’Europa com el delta de l’Ebre. Segons l’estudi, la presència d’aquests contaminants pot procedir tant dels abocaments als rius com dels antibiòtics donats als peixos de les piscifactories, tant fluvials com marítimes, que acaben contaminant la resta de la desembocadura i costa.

L’estudi va començar el 2013 i durarà fins el 2017. Té un pressupost de 4 milions i hi participen 12 grups de recerca i set petites i mitjanes empreses. S’ha desenvolupat al delta de l’Ebre, l’estuari del Tajo, el delta del Po (Itàlia), l’estuari del riu Escalda, a Holanda, i el fiord de Fureholmen Solund, a Noruega.

Per fer l’estudi es van analitzar mostres de macroalgues, musclos, cloïsses, ostres, molls i llenguados procedents d’aquests punts marítims. Així, es van detectar fàrmacs i disruptors endocrins en bivalves i peixos, i alguns fàrmacs en les macroalgues. Els components més detectats van ser un psicofàrmac i un antibiòtic d’ampli espectre en els musclos i un retardant de flama, molt present en estores o tapisseria de cotxes, en els molls.

La investigadora de l’ICRA Diana Álvarez ha explicat que les quantitats més grans trobades corresponen a la droga psiquiàtrica venlafaxina i l’antibiòtic azitromicina en mostres de musclos del delta del riu Po i al retardant de flama tris (TBEP) en molls, als estuaris del Tajo (Portugal) i de l’Escalda (Països Baixos).

Aquests compostos no tenen actualment nivells màxims permesos en els aliments, però l’estudi reconeix que els animals analitzats no anaven destinats al consum humà. En una segona etapa de l’estudi s’analitzaran mostres comercials d’aquestes espècies.

Álvarez ha observat que els fàrmacs i disruptors endocrins estan considerats com a «contaminants de creixent preocupació» sobre els quals encara no es disposa d’una legislació europea, que creu com a necessària.

Comentarios
Multimedia Diari