Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Detingut a Vinaròs un jove marroquí relacionat amb els atemptats de Barcelona i Cambrils

Es tracta d'un home de 24 anys de nacionalitat marroquina i resident a l'Estat

Agències

Whatsapp
Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí a Vinaròs. Foto: Joan Revillas

Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí a Vinaròs. Foto: Joan Revillas

La Guàrdia Civil ha detingut avui a Vinaròs (Castelló) un marroquí de 24 anys resident a Espanya per col·laborar amb la cèl·lula gihadista responsable dels atemptats terroristes comesos el mes d'agost passat a Barcelona i Cambrils, ha informat el ministeri de l'Interior.

L'arrestat mantenia una estreta relació amb diversos dels terroristes participants en sengles atemptats, especialment amb Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll (Ripollès) i dinamitzador de la cèl·lula gihadista.

La Guàrdia Civil investiga la participació de l'avui detingut en el suport prestat per a l'adquisició de les substàncies que van permetre la fabricació de més de 100 quilos de TATP (triperòsid de triacetona), l'explosiu que usa el Daesh en els seus atemptats a Europa.

La detenció ha estat efectuada per agents del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, per la suposada col·laboració del jove amb la cèl·lula terrorista que va cometre els atemptats de Barcelona i Cambrils els passats 17 i 18 d'agost.

La investigació, que manté oberta la Guàrdia Civil, està permetent reconstruir l'activitat logística de la cèl·lula, que s'estén a les setmanes prèvies als atemptats.

La magnitud dels preparatius trobats després de l'explosió de l'habitatge que els terroristes disposaven a Alcanar (Montsià) -localitat que es troba a poc més de deu quilòmetres de Vinaròs- ha requerit una ingent activitat d'amuntegament de substàncies, tant d'aquelles precursores d'explosius com d'altres que facilitessin la comissió dels atemptats.

En aquesta labor de recol·lecció diversos membres de la cèl·lula van comptar amb el suport de l'avui detingut, que, almenys, va facilitar la seva documentació personal amb la qual es van realitzar compres de peròxid d'hidrogen, una substància fonamental per a la confecció de l'explosiu TATP.

A més, va posar a disposició dels terroristes mitjans de locomoció amb els quals es va realitzar part del transport d'aquestes substàncies explosives.

Les múltiples línies d'investigació obertes per la Guàrdia Civil després dels atemptats s'han centrat en la reconstrucció de les vinculacions de la cèl·lula terrorista amb altres elements, tant a nivell nacional com internacional.

La finalitat última és identificar tots aquelles persones que poguessin haver col·laborat en les diferents fases de direcció i preparació de les activitats terroristes d'aquesta cèl·lula.

Els atemptats de Barcelona del 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i de la matinada següent a Cambrils van causar la mort a 16 persones i ferides a més de 130.

Vuit dels terroristes que formaven el grup van morir, sis abatuts per les forces de seguretat i dos en l'explosió d'un xalet a Alcanar, el 16 d'agost, la nit anterior a l'atac de La Rambla; altres quatre terroristes havien estat detinguts fins ara -el d'avui és el cinquè ja-, dels que dos van ingressar a la presó i altres dos van ser posats en llibertat.

Des del 26 de juny del 2015, data en el qual el ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut a 201 terroristes gihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior i a un total de 246 des de principis del 2015.

El ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa Stop Radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn.

En concret a través de la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900 822 066

Temas

Comentarios

Lea También