Detinguts cinc membres d'una xarxa que introduïa haixix al Delta de l'Ebre

Estarien implicats en desembarcaments de droga, un dels quals de 3.600 quilos

13 mayo 2021 08:09 | Actualizado a 13 mayo 2021 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

 Una operació dels Mossos d'Esquadra, conjuntament amb ia Policia Nacional, ha permès detenir cinc persones, en les quals hi havia el líder del grup que des d’Alacant organitzava els desembarcaments de la droga

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada a tràfic d’haixix.

L’operació conjunta ha permès detenir cinc persones, que havien establert un entramat criminal per a introduir la droga a la costa de Llevant per via marítima.

Els fets es remunten a desembre de 2017 quan la Policia Local de Deltebre va posar en coneixement dels Mossos de Tortosa que un testimoni havia localitzat una furgoneta encallada prop d'una sèquia al camí de la Bassa de l'Arena de Deltebre.

Els Mossos van constatar que a la zona hi havia una furgoneta, en el que era un camí particular que donava accés directe a la platja i que les dues cadenes que limitaven el pas de vehicles havien estat tallades.

Al final del camí, a la zona de platja, la dotació policial també hi va localitzar  una embarcació pneumàtica punxada i diverses peces de neoprè.

D’altra banda, en l’escorcoll del vehicle els policies hi van trobar més peces de neoprè encara humides i plenes de sorra de la platja, al igual que al terra del vehicle. Mentre els agents continuaven realitzant gestions amb la furgoneta un segon testimoni es va apropar a la zona i els va comentar que feia poc un tractor havia desencallat un altra furgoneta de la sorra i que tot seguit van marxar del lloc.

Dies més tard una patrulla de Mossos va localitzar a la mateixa zona un farcell de gran dimensions que contenia gran quantitat d’embolcalls d’haixix.  Aquest fet va constatar als policies que l’embarcació i la furgoneta haurien estat utilitzades per portar farcells d’haixix fins a la costa per a la seva distribució posterior.

La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Terres de l’Ebre va iniciar una investigació que va permetre identificar el titular del vehicle, un home de nacionalitat espanyola amb domicili a Alacant que tenia diversos antecedents per tràfic de drogues. També es va aconseguir identificar a dues altres  persones, també residents a Alacant i amb antecedents per tràfic de drogues, que haurien participat en la gestió i materialització del desembarcament de les drogues.

Paral·lelament, els Mossos van aconseguir identificar i a dues persones més, de nacionalitat espanyola i residents al Montsià, que haurien donat suport logístic al grup en arribar a la costa catalana.

D’altra banda, a Alacant,  la Policia Nacional va relacionar les persones investigades a Catalunya pel desembarcament de 3.600 kg d’haixix del dia 7 de desembre amb un important narcotraficant de la costa llevantina, un home de nacionalitat espanyola amb diversos antecedents per tràfic de drogues conegut com a “el califa de l’haxix”, “El Cali”*. Els policies van constatar que és qui havia  gestionat i organitzat diferents lliuraments d’haixix a la costa de Llevant, un dels quals seria el que es va materialitzar a Deltebre al desembre.

Davant d’aquests fets es va constituir un equip d’investigació conjunt  per compartir informació sobre els fets investigats. Això va permetre determinar que la persona coneguda com El cali liderava des d’Alacant un grup dedicat a introduir haixix a l’Estat espanyol provinent del Marroc. Ho feien mitjançant embarcacions pneumàtiques de gran eslora, posteriorment descarregaven els fardells de droga a la costa de Catalunya i València per distribuir-la amb furgonetes de lloguer en diversos punts del territori espanyol.

Davant les evidències, es va establir un operatiu policial conjunt que va permetre detenir a Alacant cinc persones del grup, entre les quals hi havia el líder conegut com al Cali.

Els arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

 

Comentarios
Multimedia Diari