Deu anys del pont que va unir el Delta

Lo Passador ha suposat un abans i un després en la vida diària dels veïns de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja

30 septiembre 2020 05:00 | Actualizado a 03 octubre 2020 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot just avui fa deu anys que els veïns de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja es trobaven i abraçaven al mig de Lo Passador sobre el riu Ebre. Era la culminació d’una reivindicació històrica per unir els dos municipis, els dos hemideltes i les comarques del Baix Ebre i el Montsià amb un pont. Un dia que recorden amb molta emoció tots aquells que el van viure, i en especial la gent més gran, que durant els dos anys que van durar les obres van seguir pam a pam l’avenç de la infraestructura, sovint fregant-se els ulls per comprovar que, efectivament, s’estava aixecant allò anhelat i demanat durant dècades.

I com s’esperava, la construcció del pont ha suposat un abans i un després a nivell econòmic i social per a les dues poblacions: Sant Jaume, de 3.500 habitants, i Deltebre, de vora 12.000.

Fins l’obertura de Lo Passador, els dos municipis estaven connectats per tres barcasses o transbordadors:la Cava, Olmos i Garriga. Però durant les nits o durant les èpoques de grans crescudes del riu o d’inclemències meteorològiques, els veïns havien d’anar fins a Amposta per canviar de marge del Delta, el que suposava un trajecte de més de mitja hora. Ara la comunicació entre les dues ribes és continuada a cotxe i a peu, per anar a comprar, a passejar... per a tot i a qualsevol hora del dia.

Castor Gonell era l’alcalde de Jaume fa deu anys i ho continua sent. La seua prioritat quan va accedir al càrrec va ser la construcció del pont sobre l’Ebre, que ja arribava amb quaranta anys de retard. «Un veí ja gran, el pare d’un amic, em va dir que ell no el veuria construït, ni jo tampoc. El dia de la inauguració hi vam ser tots dos i va ser molt emocionant», rememora, tot agraint el compromís en el projecte del llavors conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal.

L’actual alcalde de Deltebre, Lluís Soler, era regidor de l’oposició. «El moment en què ens vam trobar els dos pobles a dalt del pont se m’ha quedat gravat: és un dels que més m’ha marcat en els 13 anys que porto en política municipal», comenta al Diari. Soler fa un reconeixement especial a la feina de connexió que durant més d’un segle van dur a terme les barcasses. Gonell recorda també les famílies que van haver deixar casa seua per les expropiacions necessàries per construir el pont. «Lo Passador havia de ser un pont urbà, i tant el lloc com la forma que se li van donar s’han demostrat molt encertats», afirma l’alcalde de Sant Jaume.

Atractiu turístic

Es van invertir vora 18 milions d’euros per aixecar un pont semi-penjant que dona tanta importància als carrils de pas dels vehicles rodats com a la zona de vianants, amb nombrosos bancs que conviden a contemplar les vistes. I és que, més enllà d’una infraestructura, lo Passador s’ha convertit en un atractiu turístic del Delta en si mateix.

Actualment es pot dir que Deltebre i Sant Jaume d’Enveja formen una única conurbació urbana. Els seus dos ajuntaments col·laboren activament en molts projectes i reivindicacions comunes, des de la lluita contra la regressió del Delta fins a la millora del transport públic. «El servei actual és el mateix de fa 20 anys. S’han de millorar les connexions amb les principals ciutats i amb l’estació de tren de l’Aldea», remarca Soler.

El pont també ha afavorit l’obertura de les dues poblacions envers el riu Ebre. I és que a través del Passador es pot passejar o fer esport pels quilòmetres de passeig fluvial que hi ha a les dues ribes.

«Ja ho intuíem, però el temps ha demostrat el canvi brutal que ha comportat, en positiu, per a la vida dels veïns», afirma Gonell. «Ha estat un punt d’inflexió, amb un intercanvi continuat de persones i d’oportunitats per als dos pobles», afegeix per la seua banda Soler.

Celebració discreta

L’actual context de crisi sanitària per la pandèmia de Covid-19 ha impedit dur a terme grans celebracions populars per commemorar l’efemèride. Amb tot, aquesta nit està previst que es pose en marxa un nou sistema d’il·luminació del pont, que permetrà donar llum i color a Lo Passador per celebrar les fites i dates més destacades; una actuació que ha estat finançada íntegrament pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

A més, els dos ajuntaments també estan treballant per organitzar una ruta de tapes conjunta entre els bars i restaurants dels dos municipis. La voluntat és que aquesta sigui la ruta de tapes de referència del Delta i que permeti seguir projectant i posant en valor la cuina i el producte local i de proximitat.

Els dos ajuntaments preveuen estrenar avui per les seves xarxes socials un vídeo conjunt de commemoració. Entre altres iniciatives, es preveu també un concurs a Instagram. Tot plegat, per destacar al calendari una efemèride que forma part de la història viva del Delta de l’Ebre.

30 de setembre de 2010. Acte multitudinari

 

El llavors president de la Generalitat José Montilla inaugurava el pont en un acte al matí amb la participació de centenars de veïns dels dos pobles.
 

‘Enyoro els transbordadors, però he guanyat molt temps’

Aquesta veïna de Deltebre és mestra de l’escola de Sant Jaume des de l’any 2001.

Belén Domínguez passa un mínim de quatre cops cada dia pel pont lo Passador. Ella és veïna de Deltebre però treballa des de fa prop de vint anys a l’escola de primària de Sant Jaume. Així que del 2001 i fins al 2010 havia de fer el mateix trajecte en transbordador. «Cada curs en feia servir un, per donar feina a les tres famílies», comenta. El trajecte durava un mínim de 6 minuts i un màxim de 20, si en arribar a la vora del riu la barcassa es trobava a l’altra banda. 

De vegades enyora «aquell moment de tranquil·litat amb el cotxe al mig del riu Ebre»; i lamenta que almenys un dels transbordadors no s’hagi pogut conservar per a ús turístic. En tot cas, el pont li va facilitar molt el dia a dia. Belén recorda emocionada el dia de la inauguració amb el seu fill -que llavors tenia un any- als braços. 

‘Passo pel pont d’un poble cap a l’altre fins a 8 vegades al dia’
Aquest veí de Sant Jaume té una empresa de venda i reparació de vehicles al polígon de Deltebre. 

La inauguració del pont va ser el primer acte com a regidor de Sant Jaume de Jacob Montesó, que llavors tenia 26 anys. La millora de les comunicacions entre els dos municipis ha facilitat que es fes càrrec d’una empresa de venda i manteniment de vehicles situada al polígon de Deltebre. Segons detalla, creua el pont fins a 8 vegades al dia, anant i venint del seu poble a la feina. Els seus clients també són dels dos municipis. «Abans de la construcció del pont, els veïns de Sant Jaume havíem d’anar per tot a Amposta, des de l’institut fins a l’oci o les compres. Ara aquesta relació la tenim amb Deltebre», comenta. I és que les relacions personals, socials i econòmiques s’han transformat en una dècada en aquesta zona del cor del Delta, segons comenta. 

Comentarios
Multimedia Diari