Deu anys entre Tortosa i Fes

El Riad marroquí amb més arrels ebrenques arriba al seu 10è aniversari

19 mayo 2017 22:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest mes d’agost un riad marroquí amb arrels ebrenques celebra el 10è aniversari de la seva obertura de portes. Es tracta del Riad Tafilalet, un establiment hoteler situat a la Medina de la ciutat marroquina de Fes.

El convenciment d’obrir el Tafilalet es remunta als anys noranta. Dolos Bonfill, infermera i antropòloga nascuda a Roquetes, i Montse Algueró del Pinell de Brai, dedicada al món sanitari i a l’ensenyament de tècniques de ioga, van fer un viatge a les dunes saharianes d’Erg Chebbi.

Allí van conèixer a Ismail Ettaiek, un jove marroquí nascut a Erfoud. «Ismail aleshores regentava un hotel familiar i des d’aquell viatge va sorgir la nostra amistat», explica Dolos. La passió de les dues veïnes de Tortosa pel Marroc les va empènyer a prendre la decisió d’originar el Riad.

El juny de l’any 2004 els tres amics van comprar la casa a la famosa Medina de Fes, un indret ple d’estímuls sensorials: el tràfec de la gent pels carrers estrets i laberíntics sense trànsit, els colors, les olors i els sorolls... «No és debades que la Medina de Fes sigui declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO», assegura Dolos.

La casa pertanyia, anteriorment, a una família de comerciants. Construïda a mitjans del segle XIX, la llar conservava les característiques i l’essència del seu passat. «Després de restaurar-la i habilitar-la com a hotel, vam obrir el Riad Tafilalet al públic l’agost del 2005, ara fa tot just deu anys», indica Montse.

Pels tres socis, la gràcia d’obrir un riad a Fes era oferir una casa tradicional que conservés tot l’encant original. «Per això vam recuperar el que significa pròpiament riad: una casa que té un pati i una font, decorada amb mosaics i treballs de guix, i amb sostres molt alts de fusta», explica Ismail. Dolos afegeix que «a Fes les cases per fora són molt discretes, però quan hi entres, et trobes que hi ha molts palaus i jardins ocults». El Riad Tafilalet està dins de la zona emmurallada de la ciutat, molt prop de la porta Bab Guissa, una de les entrades a la Medina més antigues i famoses de la ciutat. Els elements més distintius del Tafilalet, tal com ho reconeixen els clients, són la cuina, la terrassa, el tracte del personal i el hammam.

«La nostra cuina està molt ben valorada, perquè és la cuina pròpia del Marroc, elaborada amb productes frescos de la temporada», argumenta Ismail, «els ingredients són els mateixos de la cuina mediterrània, on no falten el deliciós te i les pastes casolanes».

D’altra banda, el Tafilalet té una espaiosa terrassa amb unes vistes privilegiades de la Medina. Montse reconeix que «és una experiència inoblidable escoltar les veus dels minarets de les mesquites que es van succeint una darrera l’altra a l’hora de la crida a l’oració de la posta de sol».

Tots tres afirmen que el més els agrada de la casa és la pau i tranquil·litat que s’hi respira. A més, «el tracte hospitalari que caracteritza els marroquins, i especialment els d’aquesta regió del Tafilalet, és exemplar», assegura Dolos.

Tanmateix, una de les últimes novetats de l’hotel és el hammam, que és el bany tradicional marroquí. «Hem habilitat un espai dins el Riad on també es pot gaudir d’un massatge», apunta Montse.

Al Marroc, com a tot arreu, a l’agost, Nadal i Setmana Santa és quan hi ha més visitants, encara que sigui un país que es visita tot l’any. En aquesta efervescència turística de l’agost les ebrenques no tenen cap problema amb el control del Riad. Dolos assegura que«avui en dia, gràcies a les noves tecnologies, és més fàcil i econòmic estar-hi en contacte diàriament. Tot i així, nosaltres ens desplacem a Fes gairebé cada mes». «A més, en el nostre cas, tenim la sort de comptar amb un soci local de confiança, Ismail, sense el qual aquest projecte no hagués estat possible», indica Montse.

Molts clients del Riad Tafilalet són catalans, sobretot a causa de les referències del boca a boca. «També ens visiten turistes de tot el món: americans, jueus, japonesos, europeus...i, últimament, es comença a notar l’increment del turisme intern», comenta Ismail.

Els tres amics, entre emocions i satisfacció, parlen de l’elevat grau d’entusiasme dels seus clients, sobretot tenint en compte els comentaris publicats a les xarxes socials.

«Una de les coses que més valoren els nostres visitants del Riad és el tracte acollidor que un establiment tan petit com aquest pot arribar a oferir; també parlen molt bé de la cuina, de la calma, de la comoditat i del benestar que se sent aquí», diu Dolos. Tots tres coincideixen que al Riad Tafilalet «un se sent com a casa».

Comentarios
Multimedia Diari