Dijous, el dia dedicat a les dones d’Amposta

L’Associació de Mestresses de Casa porta 44 anys preparant, cada setmana, activitats i xerrades diferents per a les ciutadanes

10 mayo 2019 11:12 | Actualizado a 13 mayo 2019 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Deu dones treballen durament perquè les ciutadanes d’Amposta tinguin un espai exclusivament per a elles. Un espai d’esbarjo, on reunir-se tots els dijous i oblidar els seus problemes i obligacions: l’Associació de Mestresses de casa d’Amposta. «Aquí desconnectem totalment, i aprenem també moltes coses noves», afirma la presidenta, Tere Gisbert.

Amb aquesta intenció es va crear l’any 1975 l’Associació de Mestresses de Casa d’Amposta. Les seves impulsores van ser tres dones del municipi: Pepita Castillo, Marina de Dios i Silvia Tortosa. «En aquell temps al poble no hi havia res per a elles. Ara es fan moltes activitats i hi ha molt moviment, però llavors era diferent», explica Carmen Roget, membre de la junta actual de l’Associació.

Sobre els anys 90, l’associació va arribar a tenir fins a 1.000 associades. Amb el temps, aquest número ha anat baixant i actualment es troben sobre la xifra de 240 associades. «Moltes de les dones que hi formaven part ja no hi són, i en la societat actual costa que se n’afegeixin de noves», explica Gisbert.

Des de la junta, volen transmetre el missatge de què les activitats que organitzen estan obertes a tothom. «Qualsevol dona que vulgui pot venir un dijous al nostre local, encara que no estigui associada, per veure el que fem, per conèixer-nos i veure si li agrada». Fins i tot, remarquen que hi ha espai per als homes. «Nosaltres no tanquem a porta a ningú, si volen venir algun dia que els interessi alguna de les xarrades o activitats que fem, endavant», remarquen.

44 anys de treball

Des de fa 44 anys, l’associació organitza una trobada tots els dijous, al local ubicat al Passatge Cervantes núm. 5, i cada setmana es du a terme una activitat o xarrada diferent. Per exemple, a la reunió d’ahir, una historiadora que recerca informació sobre el mercat d’Amposta, els va explicar la història de les peixateres del mercat. També organitzen tota mena de xerrades com per exemple d’estètica, d’alimentació, de cuina, de medicina, de plantes, etc. I també tallers pràctics, especialment de cuina, depenent de l’època de l’any. El dijous és, per tant, el seu dia. Quan aprenen, desconnecten i s’ho passen d’allò més bé.

A moltes d’elles els hi costa assistir a la cita setmanal amb l’associació i, especialment, a la junta electoral i a la presidenta, els hi costa treure temps per tirar-ho endavant. «És una edat que s’ajunten moltes coses perquè pot ser tens els nets que els deixen amb tu, i a la vegada els pares grans que has de cuidar... de vegades es fa molt difícil», comparteixen totes. Però per la mateixa regla de tres, aquest és l’espai on es poden dedicar temps per elles.

Tere Gisbert ocupa el càrrec de presidenta des de l’any 2007, tot i que en aquell temps ja feia molts anys que formava part de l’associació i també de la junta. Ella és qui se n’encarrega de la major part de la feina. Cada trimestre s’envia a les sòcies una carta amb les activitats que es faran durant aquells mesos, i ella és qui se n’encarrega de programar-ho. Totes les sòcies paguen una quota anual de 24 euros al mes, i amb aquests diners se les han d’arreglar per pagar el lloguer del local, ja que no és propi.

Al principi, les primeres dones que van crear l’associació, estaven a una sala de la Lira que els deixaven, però més endavant van voler tenir el seu propi espai i van llogar un local. Amb els anys, el nombre de sòcies s’ha reduït i això provoca que cada cop els sigui més difícil pagar el lloguer i a més, poder organitzar totes les activitats.

Des de l’associació han estat així molt de temps reclamant una ajuda a l’Ajuntament, i amb el consistori actual ho han aconseguit. «Estem molt contentes perquè han pensat amb nosaltres, i ens han buscat un terreny i ens han fet un projecte per construir-nos un local nou, ben adequat per a nosaltres», destaca Puri Nolla, també membre de la junta de l’Associació.

Comentarios
Multimedia Diari