Dilluns es reactivarà la circulació de la línia R15 entre Nonasp i Flix

Les obres de millora dels dos túnels del tram Faió-la Pobla de Massaluca-Riba-roja d’Ebre estan en la fase final
 

29 agosto 2018 09:20 | Actualizado a 29 agosto 2018 09:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de millora i condicionament de dos túnels situats a la via del tren, al tram de Faió- la Pobla de Massaluca- Riba-roja d’Ebre, es troben ja en la fase final. 

L’acció ha comportat la interrupció de la circulació en el trajecte Nonasp-Flix, afectant els serveis de la línia R15 de Rodalies de Barcelona a Riba-roja d’Ebre per Tarragona i Reus i els trens Regionals de Barcelona a Saragossa, des del passat 27 de juliol. Però la reactivació de la circulació és imminent i tornarà a la normalitat el proper dilluns dia 3 de setembre, tal com estava previst des d’un primer moment. 
 En total, les obres de millora s’estan efectuant en dos túnels, incloent-hi el tram mitjà entre ells, que comprenen un total de gairebé cinc quilòmetres de via del tren.

El subdirector d’operacions nord-est de Catalunya d’Adif, Carles Quingles, explica que les obres són la continuació de les efectuades l’estiu passat al túnel d’Argentera i es deuen, principalment, a la necessitat periòdica de cada cert  temps canviar i renovar les vies per la seva antiguitat. 

Quingles afegeix que, a banda, la zona tenia un problema de contaminació de cabró que afectava encara més les vies però, tot i això, en termes generals és una acció bàsica que s’efectua per millorar els paràmetres de la via. «Aquestes obres són la continuació de les que es van efectuar l’estiu passat a Argentera. Aquest any les acabem treballant en aquest tram, però per a l’any vinent i per als següents tenim preparats grans projectes des d’Adif, perquè la nostra intenció és continuar amb la renovació per tal de millorar els paràmetres i, com a conseqüència, el servei que oferim als usuaris».

L’R15 és una de les línies que acumula més incidències i algunes queixes a la xarxa ferroviària. Tot i això, des d’Adif apunten que s’està fent una gran inversió i esforç per millorar i mantenir en bon estat el servei.

Segons apunta Quingles, el projecte de renovació de la via té un cost total de gairebé 4,5 milions d’euros, incloent-hi l’obra de l’any passat al túnel d’Argentera i la d’enguany al tram de Faió-la Pobla de Massaluca-Riba-roja d’Ebre, convertint-se així en la inversió més important d’Adif dintre d’aquest 2018 a l’R15.

El pressupost inclou la millora de la via, amb la renovació dels carrils, les travesses i la capa de pedres que sustenta la via. És a dir, s’ha efectuat un canvi total del material de la via, traient tot el traçat antic i renovant-lo per complet. 

Durant aquests dies, ja en la fase final de les obres, les màquines es dediquen a realitzar les últimes passades per tot el tram, assegurant-se que la via està correctament posicionada i assegurada. 

Tota la maquinària està programada tecnològicament i de manera ja automàtica marca el traçat dels carrils. A banda, durant aquestes obres s’estan millorant també els voltants amb el reforç dels talussos per tal que no hi hagi perill de despreniment. 

En aquest sentit, un cop efectuades aquestes accions de millora, s’eliminaran les diverses limitacions temporals de velocitat, que la reduïa al 60 km/h, per passar a la velocitat de 110 km/h i acurçar així també el temps del trajecte. 

Servei alternatiu per carretera
Aquestes obres han comportat la interrupció de la circulació en el trajecte Nonasp – Flix, cosa que afecta els serveis de la línia R15 de Rodalies de Barcelona a Riba-roja d’Ebre per Tarragona i Reus i els trens Regionals de Barcelona a Saragossa. 

Durant aquest temps, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera pels trens de l’R15 que es veien afectats. Seguint les previsions establertes des d’un primer moment, la línia R15 tornarà a la circulació habitual el dilluns dia 3 de setembre. Tot i això, durant aquests dies i fins dilluns, encara es pot optar per les alternatives adaptades per carretera.

Comentarios
Multimedia Diari