Dilluns jutjaran l'alcalde de Roquetes Paco Gas pel referèndum de l'1 d'Octubre

El fiscal l’acusa no solament de cedir locals sinó també de tenir una «activa participació»

09 abril 2021 09:40 | Actualizado a 09 abril 2021 10:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcalde de Roquetes, Francesc Artur Gas, serà jutjat el proper dilluns a Tortosa acusat d’un delicte de desobediència a l’autoritat per haver deixat col·legis per realitzar el referèndum de l’1 d’Octubre, haver-se identificat com a responsable dels centres electorals i dient a les persones com havien de votar. El fiscal li demana una pena de multa de 11.250 euros així com quinze mesos d’inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics ja siguin d’àmbit estatal, autonòmic o local, així com per a l’exercici de funcions de govern en els tres àmbits.

En el seu escrit d’acusació, el Ministeri Públic recorda les accions i documents que es van materialitzar abans de la data de l’1 d’Octubre. En aquest sentit, diu que el 6 de setembre de 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 19/2017 del denominat referèndum per a l’autodeterminació de Catalunya –declarat nul i inconstitucional per sentència del Tribunal Constitucional 114/2017 de 17 d’octubre–.

Els comicis van ser convocats per a l’1 d’octubre de 2017 mitjançant dos decrets. Aquests van ser suspesos per dues providències del Tribunal Constitucional de 7 de setembre de 2017 i després declarats inconstitucionals i nuls per sentències del mateix tribunal el 31 d’octubre.

Les dues providències van ser publicades en el Boletín Oficial del Estado (BOE) del 8 de setembre, «sense perjudici que la suspensió del referèndum era pública, notòria i coneguda per totes les autoritats i funcionaris públics de Catalunya». A través de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, van ser notificades expressament a una pluralitat d’autoritats i funcionaris, entre els que es trobaven els alcaldes de tots els municipis de Catalunya.

El 6 de setembre, els llavors president i vicepresident del Govern de la Generalitat van dirigir oficis a tots els alcaldes catalans comunicant-los que l’article 29.2 de la Llei 19/2017 del referèndum establia que els ajuntaments posarien a disposició de la Generalitat els locals de titularitat municipal que habitualment s’utilitzen com a centres de votació. Al dia següent, el dia 7, l’acusat va promulgar un decret d’Alcaldia pel qual donava ple suport a l’esmentat referèndum.

Requeriments

Els dies 8 i 12, la Delegació del Govern va requerir l’alcalde ara imputat del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la suspensió acordada. En particular «que s’abstingués d’iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les seves respectives competències, acord o actuació alguna que permetés la preparació y/o celebració del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya, advertint-lo de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que pogués incórrer si no atenia el requeriment».

L’acusat, relata el fiscal, a través de l’emissora municipal Antena Caro, va declarar en diverses entrevistes que foren publicades i difoses des del 18 de setembre en el canal Antena caro del portal Youtube que facilitaria els espais públics que es feien servir habitualment com a punts de votació, on es col·locarien les urnes, paperetes i els censos per facilitar la votació.

En una entrevista, l’acusat va declarar, en referència que aniria a la citació de la Fiscalia però que es negaria a declarar: «És a dir, si a Roquetes la gent quan va a votar en unes eleccions del tipus que sigui ho fan al pavelló municipal i el Casal del Raval de Crist, entenem que en aquest cas també ho han de fer d’aquesta manera. I és per això que, com alcalde de Roquetes, crec que tinc l’obligació de facilitar a la nostra ciutadania aquells espais més idonis per tal que puguin exercir el seu dret a vot». I afegia: «Per tant, com alcalde em crec totalment legitimat per tal de donar suport en aquest cas al Govern de Catalunya i a l’aprovació que va dur a terme el Parlament de Catalunya».

No atendre a les ordres

Per això, el fiscal considera que «tot i tenir clar i cabal coneixement de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional, del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la mateixa, i de les responsabilitats en les que podia incórrer en cas de no atendre a l’ordenat per l’alt Tribunal, l’acusat va tenir una activa participació en la promoció, organització i celebració del referèndum il·legal» celebrat al municipi.

Per tot això, la Fiscalia considera que no solament va cedir els dos locals i va tenir una participació activa sinó que quan es van personar els Mossos al pavelló municipal per donar compliment a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, «l’acusat es va identificar com la persona responsable i, fent ús d’un altaveu, es va dirigir a les persones allí congregades donant pautes per realitzar la votació prohibida».

Comentarios
Multimedia Diari