Dinamitzar un poble ple d’art i patrimoni

‘Arrailart’ de l’alumna canareva Agnès Camatxo Buj ha obtingut diversos reconeixements arreu de Catalunya

27 diciembre 2018 10:43 | Actualizado a 27 diciembre 2018 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Arrailart és una guia per conèixer la «màgia» de llocs importants però insòlits del poble en relació amb camps semàntics amb lèxic del Montsià, tal com explica l’autora del treball, Agnès Camatxo Buj, alumna de l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar, en el moment de realitzar el treball de recerca.

S’han atribuït quatre sectors amb intervencions artístiques: nucli antic, eixample, partides i les Cases. El cinquè sector correspondria a la zona de la Martinenca, «plantejat com un punt per a intervenció creativa, en un futur, d’algun artista que pogués hostatjar-se a la seu d’Arrailart, per a desenvolupar el seu projecte», especifica l’Agnès.

En total, proposa 17 espais, dels quals quatre són edificis emblemàtics: l’Ajuntament i el mercat (a Alcanar), la Biblioteca i la ‘llonja’ (a les Cases). Ha escollit vuit espais urbans: els carrers de Càlig, Povador, Sant Antoni i Trinquet, les places del Camí Ample, Mercè Rodoreda (les Cases), les Escaletes i el centre d’atenció primària. Les partides o espais rurals triats són Lo Marjal, la Moleta, el Mirador de Borretes, restaurant-hostatgeria de l’ermita del Remei el riu de la Sénia.

Agnès destaca la visualització que es pot fer mitjançant internet del projecte, «visitant la pàgina  web arrailart.wixsite.com/alcanar es pot visualitzar tota la faena que s’ha fet, aquelles persones que no poden vindre físicament al poble poden visualitzar el projecte».

Els itineraris estan pensats per a fer-los des dels centres escolars i, amb el web i marxandatge s’ofereix un recurs complementari que «universalitza» el poble, integrant-se en altres projectes similars. Qualsevol entorn pot ser ell mateix un espai de visita.

El treball d’Agnès Camatxo Buj ha obtingut el premi Ramon Calvo de l’Institut de Deltebre en la modalitat d’Humanitats, ha estat finalista al Premi de la Universitat Ramon Llull per la facultat de filosofia, el 1r Premi al Certamen de Treballs de Recerca de Temàtica Local de l’Ajuntament d’Alcanar, el 2n lloc al de Turisme i Gestió hotelera del CETT de la Universitat de Barcelona i el 1r premi de 1r Premi Treballs de Recerca per al desenvolupament de les comarques de l’Ebre IDECE. 

El guardó que li fa més goig és el d’Alcanar i espera que «el projecte es puga posar en pràctica».

233 paraules
Agnès Camatxo Buj ha extret 233 mots dels diversos camps semàntics estudiats distribuïts en els punts i sectors de l’itinerari cultural. Tots els mots apareixen en el glossari del treball. Inclou fragments de ‘Jardins Ignorats’, del canareu Trinitari Fabregat i ‘Jardí vora el mar’ de Mercè Rodoreda.

Comentarios
Multimedia Diari