Dol a Alcanar per la mort de l'artista Narcís Galià

Galià havia dirigit l'escola d'art durant 25 anys i era fill adoptiu del municipi

27 mayo 2021 09:08 | Actualizado a 27 mayo 2021 09:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Narcís Galià va traspassar el passat dimecres a la tarda als 95 anys. Artista de renom internacional i catedràtic de pintura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Galià ha deixat empremta en l'art i la cultura d'Alcanar, on ha estat més de 25 anys director de l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques d'Alcanar.

De xiquet Galià estiuejava a les Cases d'Alcanar amb la seua família i probablement fou llavors quan va néixer la seua devoció per pintar paisatges típics del municipi, com les platges de còdols, les barquetes de pescadors o els camps de tarongers. Uns anys més tard passaria a ser canareu d'adopció.

De fet, a la dècada dels vuitanta, el pintor va començar a impartir classes a l'Escola d'Art els caps de setmana, compaginant-ho amb la docència a Barcelona. Quan es va jubilar, es va traslladar definitivament a la seua casa-taller d'Alcanar, prop de la Selleta. Núria Prades, artista canareva i comissària de diferents exposicions de Narcís Galià, recorda que Galià va ser "el meu mestre i amic durant molts anys, a ell li dec el que sé artísticament parlant". Com Prades, centenars de persones, algunes de les quals avui són artistes de diferents disciplines, van passar per les seues classes.

La pintura de Galià, d'un modern concepte figuratiu, abastava la figura i el paisatge: les marines, flors, els bodegons,... Va exposar per tot el món i a galeries de renom, com la Katia Granof de París, també va realitzar gires itinerants internacionals amb retrospectiva de les seues obres. En l'actualitat hi ha col•leccionistes de la seua obra a Amèrica, Sud-amèrica i Europa.

Fruit d'un acord amb l'Ajuntament d'Alcanar, l'any 2015 el reconegut pintor va donar al poble d’Alcanar part de la seua obra. La donació incloïa 48 obres, entre pintures i dibuixos, i tres escultures, que Galià va cedir perquè foren exposades i visitables per tota la ciutadania. En l'actualitat es poden visitar a l'Espai Narcís Galià de la Casa O'Connor.

"Pintor, escultor i dibuixant brillant, a la vegada que una persona altruista i generosa, sempre va estar disposat a col•laborar amb l'Ajuntament per a promoure la cultura i la sensibilitat artística entre la ciutadania", comenta Joan Roig, alcalde d'Alcanar. "A Alcanar romandrà el seu llegat a través dels seus deixebles i de totes les obres que ens ha donat, patrimoni canareu i internacional a la vegada", afegeix el batle.

El consistori ha fet arribar el seu condol als familiars i amics de Narcís Galià en aquests moments de dolor.

Comentarios
Multimedia Diari