Donen 3.000 cinturons fetals d’un sol ús, més segurs davant el coronavirus

És una innovació de tres llevadores de l’Hospital Verge de la Cinta, que es fabrica en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat i el Centre de Recerca Tèxtil de la Diputació de Barcelona

30 marzo 2020 17:00 | Actualizado a 30 marzo 2020 17:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La start-up Treematernity, -una empresa emergent reconeguda de la Universitat Rovira i Virgili creada per tres llevadores de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta-, juntament amb el centre tecnològic Eurecat i la Diputació de Barcelona, han començat a fabricar cinturons de monitoratge fetal d’un sol ús per a dones embarassades, amb la finalitat de contribuir a la prevenció de possibles contagis del coronavirus a les unitats materno-infantils dels hospitals. Els cinturons, que s’anomenen Belty, permeten evitar la reutilització de les corretges tradicionals i la càrrega bacteriana que això comporta.

La fabricació es du a terme al Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar – Escola de Teixits, depenent de la Diputació de Barcelona. S’espera fabricar-ne unes 3.000 unitats amb el material disponible actualment en el termini d’una setmana, i que posteriorment seran donats a hospitals de Catalunya.

CatSalut de Barcelona, que coordina les demandes de donacions de material sanitari pel Covid-19, ha donat el consentiment per fabricar els cinturons en haver augmentat molt la seva demanda en l’actual context, per la seva seguretat i garantia higiènica que ofereixen.

Les donacions de material materno-infantil es canalitzen per tot Catalunya a través de l’Hospital de la Vall Hebron, i serà aquest centre qui el reparteixi als centres hospitalaris segons les prioritats establertes.

La seva fabricació es fa a les instal·lacions de Canet de Mar amb un equip de 5 tècnics de la Diputació i d’Eurecat, i comptarà amb totes les garanties de seguretat. Es fabrica amb els materials sobrants utilitzats en la presèrie de 2.000 cinturons Belty que van produir Treematernity i Eurecat, que col·laboren en la implantació al mercat del producte patentat. De fet, va ser en ple procés de fabricació d’aquest producte que es va iniciar la crisi sanitària del coronavirus, segons detallen des de l’Eurecat.

Les llevadores Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre han millorat el sistema de subjecció dels transductors materno-fetals que s’utilitzen per monitorar els fetus en diferents moments de l’embaràs.

El monitoratge fetal extern és la prova més extensa en la pràctica clínica per a valorar el benestar fetal abans i durant el treball de part i enregistra la freqüència cardíaca fetal i la dinàmica uterina a través d’uns transductors que se subjecten amb unes gomes o corretges a l’abdomen de la mare.

Més de deu hospitals de tot l’Estat han testat els cinturons i tots ells han acreditat la major eficàcia i nivell d’higiene que ofereixen, per les seves millors prestacions a nivell d’ús, llibertat de moviment, eliminació de marques o lesions a la pell i reducció del nombre de reajustaments i dels minuts de pèrdua de senyal.

El cinturó Belty ha guanyat premis i reconeixements per part de la Diputació de Tarragona, dels col·legis d’infermeres de Barcelona i Tarragona, així com el premi Philips-Fame a la innovació en les pràctiques assistencials de les matrones, entre altres.

Comentarios
Multimedia Diari