Más de Ebre

Dos avions de la Guerra Civil en una exposició al MNAC

El responsable de la reconstrucció dels aparells és l’alcalde de la Sénia, José Ramon Bellaubí

Diari de Tarragona

Whatsapp
L’exposició mostra dos dels avions que van participar en la Guerra Civil. FOTO: AJUNTAMENT DE LA SÉNIA

L’exposició mostra dos dels avions que van participar en la Guerra Civil. FOTO: AJUNTAMENT DE LA SÉNIA

L’exposició «Aeronàutica (vol) interior» al Museu Nacional d’Art de Catalunya exposa la reconstrucció a escala real de dos avions que van participar a la Guerra Civil.

Aquesta mostra és una instal·lació de l’artista Francesc Torres a partir de del bombarder soviètic Túpolev SB-2 «Katiuska» i el caça també soviètic Polikàrpov I-16 «Mosca», ambdós presents en la Guerra Civil al bàndol republicà. Aquests aparells són rèpliques fidels a escala 1:1, però es tracta d’uns avions que en aquest moment no volen, i en paraules del mateix artista, «un avió que no vola no és un avió, és una obra d’art».

Francesc Torres porta encara més lluny unes coordenades que ja ha explorat altres vegades, com l’ambigüitat entre l’art i el no-art o l’eliminació de la línia divisòria entre els formats «exposició», «obra» i «instal·lació». L’origen d’Aeronàutica (Vol) interior és una visita que l’artista fa a l’històric camp d’aviació de la Sénia, construït pel Govern de la II República tot just començada la Guerra Civil espanyola. Aquest camp va tenir un paper molt destacat per la seva situació estratègica i per la seva capacitat operativa, primer per a l’aviació de la República i després, paradoxalment, per a la Legió Còndor alemanya. Molt a prop de l’antic camp d’aviació, es troba el Centre d’Aviació Històrica de la Sénia, on el seu director i alcalde de la Sénia, José Ramon Bellaubí Caballer, porta a terme la reconstrucció d’avions històrics.

Francesc Torres explora aspectes com l’impacte que va suposar la guerra des del cel o la idea de sacrifici en la defensa d’un ideari. L’artista planteja l’analogia entre el sacrifici bèl·lic i el sacrifici per la fe religiosa, jugant amb la iconografia prestada de la Crucifixió de sant Pere, una bellíssima taula gòtica de la col·lecció del museu.

Comentarios

Lea También