Dos directius del projecte Castor aniran a judici per delicte mediambiental

Per contra, el jutge ha arxivat les diligències contra funcionaris i càrrecs polítics investigats del delicte de prevaricació ambiental

16 octubre 2019 10:06 | Actualizado a 22 octubre 2019 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Vinaròs ha dictat interlocutòria de procediment abreujat per un delicte contra el medi ambient als dos principals directius de l'empresa Escal UGS SL, adjudicatària del projecte Castor d'emmagatzematge de gas davant la costa de Vinaròs i Alcanar. Es tracta del seu president, Recaredo del Potro, i el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau. El jutge ha adoptat la mateixa decisió respecte de la mercantil, com a persona jurídica, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

En canvi, ha arxivat les diligències per a altres deu investigats, funcionaris i responsables polítics de l'Estat, en descartar que incorreguessin en un delicte de prevaricació mediambiental durant la tramitació dels permisos per al funcionament del magatzem.

Després de més de quatre anys d’instrucció, el jutge referma la causalitat directa entre la injecció de gas al magatzem subterrani i els sismes. Així, relata que els dos responsables del projecte van acordar començar entre els dies 2 i 5 de setembre de 2013 amb la fase d'injecció de gas en la planta "a cabal nominal", malgrat que eren "conscients de la potencial perillositat sísmica que la seva activitat podria implicar".
Aquesta activitat en el gasoducte va provocar el 5 de setembre un augment de la sismicitat del qual l'Observatori de l'Ebre va alertar a la companyia i als seus responsables quatre dies més tard.

"En aquest moment, sent plenament conscients i coneixedors de la perillositat sísmica que la seva activitat estava produint amb perill per al medi ambient i les persones, van continuar injectant gas", precisa el jutge. I ho van fer a partir del dia 11 i fins al 13 de setembre -afegeix en la resolució- "a un nivell molt superior al que van injectar en data 5 a 8 de setembre, i en fases anteriors".

Aquesta situació va desencadenar una "gran sèrie de sismes a la zona", fins a 519 terratrèmols, que es va prolongar fins al 4 d'octubre i va ocasionar "danys de consideració" en nou habitatges de Vinaròs i Sant Mateu, a la província de Castelló, i Amposta i Sant Carles de la Ràpita, a les Terres de l’Ebre. Els danys ocasionats van dels 370 als 5.183 euros. En total, sumen 16.350 euros, segons detalla la resolució judicial.

 “Perill potencialment catastròfic”

A més, aquests moviments sísmics van generar, en opinió del jutge, "una situació de perill potencialment catastròfic que es va prolongar fins que, finalment, per part de l'Administració, es va acordar el cessament de l'activitat fins que no hi hagués garanties que es podia continuar sense cap risc".És més, tal com recull la resolució judicial, "avui dia continua el gas emmagatzemat en l'emmagatzematge subterrani sense que sigui possible la seva extracció en condicions de seguretat per a les persones i el medi ambient".

Per tot plegat, els màxims responsables d’Escal UGS estan imputats per un delicte contra el medi ambient, que pot comportar penes de fins a nou anys de presó.

El jutge instructor ha acordat en canvi, en una altra interlocutòria dictada de manera paral·lela a l'anterior, el sobreseïment lliure de les diligències per a altres deu persones, tècnics i responsables de l’administració, perquè entén que no van incórrer en un delicte de prevaricació mediambiental.

Ara, l'acusació popular i la Fiscalia tenen deu dies per emetre els seus escrits d'acusació demanant l'obertura de judici oral. Anteriorment, havien quedat fora de la investigació la resta de consellers d'administració d'Escal UGS i el director general, Carlos Barat, per defunció.
 

Comentarios
Multimedia Diari