Dos grans aiguamolls construïts per Acuamed depuren aigües del Delta

Els anomenats filtres verds, un al terme de Deltebre i l\'altre al d\'Amposta, formen part del Pla Integral de Protecció del Delta

19 mayo 2017 23:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El delta de l’Ebre ja disposa dels anomenats filtres verds, dos grans aiguamolls de decantació construïts amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua que prové dels arrossars i va a les llacunes i les badies.

La societat estatal Acuamed, encarregada d’aquest projecte que forma part del Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre, ha obert els dos espais al públic amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua.

Es tracta de dos grans aiguamolls de depuració, segons Acuamed els més grans d’Europa d’aquestes característiques, creats artificialment allà on abans hi havia arrossars; un situat al marge dret de 93 hectàrees a la zona de l’Embut, i un altre de 49 hectàrees a la zona de l’Illa de Mar, al marge esquerre.

El cost del projecte va ser de 14,6 milions d’euros i tot i estar acabat des de l’any 2012, no s’ha posat en marxa fins ara per diversos problemes i modificacions. Una de les qüestions pendents és com i qui assumeix de forma definitiva el cost de gestió (amb una despesa elèctrica important pel bombeig de l’aigua).

El funcionament

Els aiguamolls de depuració suposen l’aplicació de sistemes que utilitzen el sòl, la vegetació aquàtica i els microorganismes associats als mateixos per eliminar els contaminants de l’aigua.

Aquests sistemes de tractament es denominen «tous» per utilitzar processos naturals i ambientalment sostenibles. Tot i que no tenen tanta eficàcia com els tractaments tradicionals de depuració d’aigua, el seu avantatge és que permeten la creació d’espais de gran valor ecològic, restaurant zones de gran potencial per a l’establiment de fauna, destaca Acuamed.

Així, amb aquests dos aiguamolls s’aconsegueix millorar sensiblement la qualitat de les aigües que s’aboquen a les llacunes i badies del Delta. Es tracta d’aigües procedents del riu i que són utilitzades en el cultiu extensiu de l’arròs, procés durant el qual incorporen un conjunt d’elements contaminants (matèria en suspensió, plaguicides, ...), que afecten els ecosistemes naturals existents.

L’aiguamoll de l’Illa de Mar, al terme de Deltebre, tracta l’aigua circulant pel desguàs de l’Illa de Mar, abans del seu abocament final a la badia del Fangar.

Al marge dret del Delta hi ha l’altre aiguamoll, l’Embut (terme municipal d’Amposta), destinat a millorar l’aigua circulant pels desguassos de l’Alda i Gossos, abans que arribi a la llacuna de l’Encanyissada primer i finalment a la badia dels Alfacs.

A més d’ajudar a depurar les aigües, aquests espais suposen també un complement important de les zones naturals del delta de l’Ebre. «Són arrossars transformats en ambients molt similars a les llacunes i acullen poblacions similars. Nidifiquen espècies com l’agró blanc, les fotges o els ànecs», comenta el director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal.

Al costat dels aiguamolls, el projecte ha comportat també l’adequació de camins per a bicicletes i miradors, acompanyats de panells informatius sobre l’entorn.

L’alcalde de Deltebre, José Emilio Bertmomeu, va celebrar ahir l’obertura al públic d’aquests espais però va lamentar que en la seva concepció i execució no s’hagués tingut en compte les aportacions del territori.

Comentarios
Multimedia Diari