Dos instituts de l'Ebre recuperen ordinadors per a alumnes i centres amb pocs recursos

L’IES de l’Ebre i l’INS Montsià han impulsat una iniciativa per arreglar equips informàtics queja no s’utilitzen i donar-los una segona vida. En total s’han recuperat 38 ordinadors.

27 junio 2021 19:30 | Actualizado a 06 julio 2021 09:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alumnes de l’INS Montsià i de l’IES de l’Ebre han recuperat equips informàtics que després de ser reacondicionats s’oferiran a alumnes i centres educatius amb pocs recursos del territori.

D’un banda, des de l’INS Montsià, els alumnes de l’PFI d’Auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics, han treballat amb 13 ordinadors que se cediran a estudiants del mateix centre. La iniciativa, que ha resultat guardonada amb un premi Impuls FP, ha estat duta a terme entre l’institut, el FabLab de les Terres de l’Ebre, la col·laboració de diferents entitats i la ciutadania que ha cedit ordinadors. La tasca feta pels estudiants ha estat de revisió dels portàtils per analitzar el seu estat i la implementació de millores aplicant el que han anat aprenent durant el curs.

El projecte, a més de tenir valors de solidaritat, també té un component col·laboratiu i de sostenibilitat. «A nivell ètic, social i col·laboratiu és fantàstic que hàgim pogut donar sortida a portàtils que ningú utilitza», explica Jordi Valldeperez, professor d’informàtica i tutor de l’PFI. De la mateixa manera, la regidora d’educació de l’Ajuntament d’Amposta, Núria Marco, subratlla la importància d’oferir aquest servei a persones que s’han vist afectades per la pandèmia: «amb la situació s’ha vist que les necessitats tecnològiques són cada vegada més grans i que hi ha famílies que no hi tenen accés. Des dels centres escolars s’ha parlat molt de la bretxa digital i busquem poder suplir aquestes necessitats a aquelles famílies que ho necessiten».

L’IES de l’Ebre, per la seva banda, també ha dut a terme una iniciativa similar. Des de l’institut Tortosí, s’ha fet un projecte de recuperació d’equips informàtics vells pertanyents a l’institut. S’han reparat 40 ordinadors que aniran destinats a 25 centres educatius del territori. Aquests equips han estat desmuntats i revisats per alumnes del Cicle Formatiu de Grau mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes i per estudiants del Certificat de Professionalitat de Muntatge. Aquests han verificat el funcionament dels ordinadors i han fet les millores necessàries per garantir el seu funcionament i oferir als centres un equip complet que inclou ordinador, pantalla, teclat, ratolí i cables. D’aquesta manera, els participants van més enllà de les pràctiques habituals, treballant en un context més real. «Els alumnes han desmuntat, netejat i han posat a punt els ordinadors per al seu funcionament tot treballant en un context real».

El cost dels discos nous i l’ampliació de memòria ha estat assumit per l’Institut de l’Ebre amb la col·laboració dels serveis territorials del departament d’ensenyament.

Beneficis educatius

Aquesta iniciativa d’economia circular, ha estat molt profitosa, ja que s’ha ajudat a aquelles persones que ho necessiten i al mateix temps s’ha motivat als estudiants fent-los partícips d’un cas real de treball. «Per als alumnes sempre és més engrescador que els planteges un cas real que no pas quedar-se a l’aula», apunta Valldeperez. Jaume Ramos, cap de seminari del departament informàtic de l’IES de l’Ebre afegeix que els estudiants «han treballat sabent que després els equips s’utilitzaran. Això els ha motivat més que no pas les habituals pràctiques que són més artificials. Sabien que la feina que estaven fent té una finalitat». Ramos apunta també la necessitat de projectes d’aquesta índole en alumnes de formació professional i reivindica els beneficis que la col·laboració entre aquests i empreses pot aportar: «A FP hi ha molt de potencial que a vegades no està prou utilitzat. La col·laboració entre les dues bandes podria ser de benefici mutu. És un camí que s’hauria de seguir explorant».

Comentarios
Multimedia Diari