Dos mesos per poder tornar a accedir al nucli antic de Miravet

El consistori va aprovar en un ple extraordinari la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil i iniciarà les obres tan aviat com sigui possible

06 febrero 2020 10:00 | Actualizado a 10 febrero 2020 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Miravet va declarar el municipi com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil. Així es va aprovar el passat dimarts en un ple extraordinari urgent, després que el temporal Glòria provoqués una esllavissada que va deixar el nucli antic intransitable i diversos habitatges afectats. La mesura permetrà al consistori acollir-se a les ajudes destinades a aquests casos tant de la Diputació de Tarragona i la Generalitat com de l’Estat.

De moment, segons l’alcalde del municipi, Antoni Llambrich, «cap dels 4 veïns desallotjats ha pogut tornar a casa i no ho podran fer fins que s’acabin d’aplicar totes les mesures, dintre d’uns tres mesos». D’altra banda, i segons el batlle, el despreniment també va afectar una casa on habitualment no viu ningú i una casa rural que no pot exercir l’activitat a causa dels danys.

Per intentar minorar la situació, i a proposta d’un geòleg, ara s’ubicaran unes malles de protecció permanents per evitar que es repeteixi l’episodi. «En una primera fase es col·locarien aquestes malles a tot el perímetre de les roques que tenen més perill de desprendre’s, per a després, si ho creuen convenient, fer caure sobre la malla algunes de les altres roques» reblava Llambrich, qui afegia que, un cop estigui tot lligat de sota, un mes després des que s’iniciï l’obra, es podrà tornar a accedir a la part antiga. La segona fase de la intervenció consistirà a posar una altra malla per sobre de la primera. Ja que segons els especialistes, es realitzaran diverses perforacions per agafar les roques a la part sòlida de la muntanya. El termini que han donat per acabar completament les obres és d’uns 3 mesos. Fins llavors, el veïnat afectat no podrà tornar a casa seva. Segons l’alcalde, tota l’actuació pot costar 200 mil euros aproximadament.

Altres dificultats

Com que el nucli antic es troba inaccessible per a la ciutadania, uns 15 veïns del nucli antic es veuen obligats a arribar a casa seva a través d’una sendera propera al castell, el que suposa que han de deixar el vehicle en un pàrquing i caminar uns 15 minuts. És per això que el consistori ha habilitat punts de llum i baranes a la baixada, així com han realitzat tasques de desbrossat i estan instal·lant un prefabricat de fusta en una zona més rocosa per facilitar-ne el recorregut.

Els fets van ocórrer el 24 de gener a la zona coneguda com a Cap de Vila quan, a conseqüència de les intenses pluges, unes roques de grans dimensions es van precipitar sobre el municipi riberenc. La casa més afectada va ser la del número 2 del carrer de la Palla, on les pedres van col·lisionar contra un mur i una habitació. Va ser en aquest habitatge on els Bombers van realitzar, aquesta setmana, treballs d’apuntalament per millorar-ne la seguretat.

Comentarios
Multimedia Diari