Dues joves ebrenques ajudaran a investigar contra el càncer de mama

Les investigadores Laia Reverté i Noèlia Gallardo, de la Ràpita i Roquetes, expressen l’orgull que significa dedicar-se a la recerca científica des de les mateixes Terres de l’Ebre

09 abril 2022 17:40 | Actualizado a 10 abril 2022 15:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup d’Investigació en Patologia Oncològica i Bioinformàtica, ubicat a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i acreditat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de recerca (AGAUR), ja ha iniciat la investigació sobre el comportament dels ganglis de l’aixella en el càncer de mama i el paper que tenen en la disseminació a la resta del cos. Tot i que el Projecte Emma de recerca contra el càncer de mama ha aconseguit l’import de 150.000 euros que s’havia marcat, encara s’hi continuen rebent aportacions solidàries.

Gràcies a això, s’ha contractat Laia Reverté Calvet, investigadora postdoctoral, nascuda a la Ràpita, i Noèlia Gallardo Borràs, investigadora predoctoral de Roquetes. Els diners extra obtinguts han servit per a incorporar més personal investigador i s’utilitzaran per a ampliar el nombre de les anàlisis genètiques que s’havien plantejat al principi.

Laia Reverté (34 anys) és llicenciada en Biotecnologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, màster d’Immunologia per la Universitat de Barcelona i doctora per l’IRTA-Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat a l’IRTA i a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV). Els àmbits principals en què ha centrat la seua activitat són el desenvolupament d’immunoassaigs, assaigs cel·lulars i biosensors i la determinació de perfils òmics associats a la progressió de malalties víriques. Noèlia Gallardo (23 anys) és llicenciada en Biologia i màster en Biotecnologia Molecular per la Universitat de Barcelona, i des de fa més de 6 mesos treballa al grup de Patologia Oncològica i Bioinformàtica.

Les dos investigadores col·laboraran a aconseguir els objectius científics marcats al Projecte Emma en un període previst de 3 anys. Actualment, s’han començat a avaluar els marcadors immunes i genètics que s’inclouran a l’estudi, així com a valorar les pacients amb càncer de mama que en formaran part.

«El principal objectiu del projecte és estudiar la resposta immune als ganglis de l’aixella, que és el primer lloc on el càncer de mama fa metàstasi, per poder predir el pronòstic dels pacients i quina serà la seua evolució», expliquen al Diari les dos investigadores des de l’Hospital Verge de la Cinta.

Les dos científiques estan a gust en el seu nou ambient de treball i amb el seu equip, «ens han acollit des del primer dia com si estiguessem tota la vida aquí i fem molta pinya», expressen, i estan satisfetes de poder fer investigació i dedicar-se al que s’han format des de l’Ebre.

«Jo en acabar d’estudiar pensava que em tocaria anar a Tarragona o Barcelona a treballar... Llavors fent el màster quan havíem de fer les pràctiques i el treball de final de màster em vaig trobar amb el projecte Emma i vaig poder fer-ho aquí, i després em van contractar. Estic contenta de poder estar a casa», declara Noèlia Gallardo. Reverté explica que va fer la tesi a l’IRTA, però volia enfocar la seua carrera científica cap a la medicina i va marxar a treballar al IISPV. «Estant allà va sorgir la plaça d’investigador pel projecte Emma gràcies a les aportacions de la gent, així que vaig decidir venir. La temàtica em cridava molt. A més, tinc un xiquet petit i la conciliació familiar venint a treballar a Tortosa m’és més fàcil».

Algunes de les seues tasques diàries són la selecció de biòpsies de pacients amb càncer de mama (hi ha 300 mostres entre el 2007 i 2015), processar-les i extraure al laboratori l’ADN i l’ARN per comparar els resultats, escriure articles per a revistes científiques i buscar finançament per seguir avançant amb el projecte. «Hi ha marcadors cel·lulars i marcadors genètics i ara investiguem els dos tipus, és la nova línia del projecte», expliquen.

«Personalment, a mi m’encanta la idea de veure que el que jo faig en el meu dia a dia té una repercussió i una aplicació a la vida real», valora Reverté. «I és un orgull que aquesta investigació es puga fer des de les Terres de l’Ebre. Els resultats i la repercussió són per a tot el món», clou Gallardo.

Comentarios
Multimedia Diari