ERC de Tortosa no s'aliarà amb Movem

Els republicans no donaran suport a una moció de censura a Roigé

10 enero 2022 18:30 | Actualizado a 11 enero 2022 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ERC descarta formar un govern amb Movem Tortosa, després que l’alcaldessa Meritxell Roigé (Junts per Tortosa) perdés la qüestió de confiança el passat 5 de gener. Per a ERC sumar 9 regidors amb Movem no seria suficient per a formar un govern «fort i estable». «Esquerra volem un canvi en positiu per a Tortosa, no un canvi de cadires», va declarar ahir el portaveu Xavier Faura. El grup no donarà suport, així, a una moció de censura a Roigé, de forma que transcorregut un mes, en no poder-se formar un govern alternatiu, l’alcaldessa continuarà al càrrec i els pressupostos del 2022, el motiu pel qual Roigé va convocar la qüestió de confiança, quedaran aprovats.

Esquerra Tortosa s’ha reunit amb Movem per buscar una fórmula per garantir un govern «sòlid i progressista», amb una majoria àmplia, però sense la col·laboració del PSC «l’aritmètica ho fa inviable». Tot i que la CUP i Ciutadans han manifestat el seu suport a una moció de censura per facilitar el canvi a la ciutat, no s’incorporarien a un possible govern alternatiu, per la qual cosa es formaria un govern de només nou regidors, cinc de Movem i quatre republicans.

«Des d’Esquerra Tortosa no estem pel canvi de cadires, sinó que volem un canvi en positiu per Tortosa», va expressar el portaveu Faura, tot insistint que mentre l’aritmètica no permeti formar un govern estable, per coherència política, Esquerra no se sumarà a una moció de censura.

«Tota l’oposició està d’acord en què el govern de la ciutat és incompetent i cal un canvi. Podríem tirar endavant una moció de censura, però no se’ns permet articular una majoria estable per governar en solvència la ciutat per la composició política del ple», digué Faura.

Esquerra Tortosa va recordar ahir que fa just dos anys, juntament amb Movem, van intentar construir una alternativa de govern amb el PSC, «però els socialistes van optar per fer de crossa del PDeCAT, ells sabran per què». Ara, el PSC no pot sumar-se a una moció de censura perquè ha votat favorablement el pressupost i la qüestió de confiança.

«Podem tenir majoria per enderrocar Roigé però no tindríem suficients vots com per governar amb majoria. Nosaltres treballem per aconseguir un canvi de rumb en positiu, de 180 graus. Amb un sols ball de cadires tindríem una desgovernança com ja la tenim ara i estaríem perdent el temps i perjudicant a la ciutat».

Com que amb tota probabilitat els pressupostos del 2022 quedaran aprovats automàticament d’aquí unes setmanes, el regidor Xavier Faura va assegurar que «vigilaran» que es compleixin, sobretot el compromís de l’alcaldessa perquè l’endeutament de l’Ajuntament de Tortosa es redueixi enguany.

Faura va advertir a Roigé que no acusi els grups de l’oposició de bloquejar els comptes perquè assegura que es van presentar «tard» i que «a partir del 10 de desembre ja s’havien de prorrogar els del 2019».

«La situació que li ha generat l’oposició ha posat en relleu la feblesa del govern municipal, però de cap de les maneres ha perjudicat la situació de les finances municipals perquè els pressupostos ja anaven fora de termini. La circumstància que ens trobem és 100% responsabilitat de la manera de fer del govern Roigé».

Movem lamenta la decisió

Per la seua banda, Movem Tortosa, primer grup de l’oposició, ha lamentat la decisió d’ERC de no aliar-se per formar un nou govern, malgrat que reconeix que no ha suposat cap «sorpresa».

«És la tercera vegada en els últims anys que ERC rebutja formar un govern progressista a la ciutat i prefereix deixar governar o governar directament amb la senyora Roigé; la primera vegada amb el senyor Monclús (2015), la segona vegada ja amb el senyor Faura (2019) i la tercera, l’actual (2022), tornant així a frustrar el canvi polític a la nostra ciutat. Entenem que aquesta decisió ha estat presa per motius estrictament partidistes que no tenen res a veure amb els interessos generals de la ciutat», ha expressat el grup en un comunicat.

«S’ha evidenciat una vegada més que el canvi polític a la nostra ciutat per construir una alternativa en positiu seria factible si hi ha hagués una voluntat real per fer-lo possible per part d’ERC, que a diferència de la resta de grups de l’oposició, està actuant amb tacticisme i partidisme per evitar un govern encapçalat per Movem Tortosa, excusant-se en una hipotètica falta d’estabilitat; des de Movem Tortosa però, hem pogut comprovar en les diverses reunions que hem mantingut amb els diferents grups municipals que hagués estat factible aprovar uns pressupostos amb propostes compartides com els terrenys de l’hospital o la llar d’infants pública, entre altres, que haguessin donat estabilitat fins al final del mandat», ha manifestat el grup.

El grup també ha subratllat el compromís de seguir treballant «per oferir un projecte de ciutat alternatiu i més ambiciós a les properes eleccions, tenint en compte la renúncia feta per ERC i PSC al canvi».

Comentarios
Multimedia Diari