Ecologistes en Acció reclama la creació de reserves naturals fluvials a la conca de l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre només reconeix la figura de protecció en cinc espais, que encara ha de declarar oficialment

19 mayo 2017 23:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ecologistes en Acció ha reclamat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que creï definitivament les 43 reserves fluvials a la conca catalana de l'Ebre i el Garona que l'Agència Catalana de l'Aigua va proposar en el marc de la tramitació del Pla Hidrològic de Conca. El grup ecologista recorda que aquetes figures de protecció han d'ajudar a preservar espais fluvials que no s'han vist alterats per l'acció humana, evitant afectacions per nous abocaments o urbanitzacions. De moment, apunten, la CHE només ha inclòs al Pla cinc dels espais proposats, que en el global de la conca s'han quedat finalment en 26. Tots ells es troben encara en fase de proposta, sense que hagin estat declarats oficialment.

Després d'incloure 38 reserves naturals de les conques internes en el pimer cicle del Pla de Gestió de l'Aigua a Catalunya, l'ACA va plantejar a la CHE el reconeixement de 38 nous casos a tota la conca de l'Ebre i cinc al Garona dins de la tramitació del Pla Hidrològic -amb un total de 15.635 quilòmetres quadrats des de les capçaleres i fins al mar-. "La Conca de l'Ebre és la més extensa de l'Estat i discorre, en part, pels Pirineus on s'hi localitzen zones prístines i amb una mínima influència antròpica", remarquen.

Finalment, però, només cinc van ser incloses. De fet, el Pla aprovat al febrer de 2014, tan sols 27 àrees fluvials de tota la conca -85.569 quilòmetres quadrats- . La nova proposta de revisió del pla ja ha reduït a 26 el nombre de reserves naturals fluvials, cobrint només 417,8 Km fluvials. "A dia de avui cap d'aquestes reserves fluvials ha estat declarada oficialment com a tal i estan encara en fase de proposta", lamenten els ecologistes.

Per tot plegat, Eclogistes en Acció considera "insuficients" les reserves incloses en el Pla i instal·la la CHE a incloure les 43 reserves proposades per l'ACA, que es troben en el 18,3% de la superfície de la conca que es troba a Catalunya, així com també a analitzar i revisar a l'alça el nombre de figures de protecció a la resta de la conca.

Comentarios
Multimedia Diari