El 8-M ebrenc es reinventa

Una part de les propostes s’ha passat a les xarxes socials, tot i que es mantenen actes presencials com ara caminades, obres de teatre o ‘manifestacions estàtiques’

06 marzo 2021 10:30 | Actualizado a 06 marzo 2021 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les restriccions per la pandèmia obliguen enguany a reformular els actes socials, culturals i reivindicatius en motiu del Dia Internacional de les Dones a les Terres de l’Ebre. Uns actes que no es limiten només al 8M (dilluns), sinó que abasten una part del mes de març i tenen la doble vessant presencial i telemàtica, a través de les xarxes socials.

Així, l’Assemblea Vaga Feminista ha organitzat una sèrie de caminades demà diumenge, a Alcanar, Amposta, la Sénia, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. També es preveuen manifestacions estàtiques el 8 de març a l’Ampolla, la Sénia, Tortosa i Alcanar.

Tortosa

Tortosa celebrarà dilluns al matí l’acte institucional de la Generalitat (l’Institut Català de les Dones), el Consell Comarcal del Baix Ebre i l’Ajuntament de Tortosa. La col·laboració i participació dels centres educatius de les comarques ebrenques serà totalment telemàtica, amb intervencions enregistrades prèviament. És el cas tant de la lectura del Manifest Institucional «Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponables», a càrrec de l’alumnat de les escoles Lluís Viñas de Móra d’Ebre, Institut-escola 3 d’Abril de Móra la Nova; Divina Pastora i Saba Verda (Vinallop), Ferreries, Sant Llàtzer i Sagrada Família de Tortosa; Jaume Balmes de Santa Bàrbara; Agustí Barberà i Sagrat Cor d’Amposta; Raval de Cristo de Roquetes; Maria Garcia i 21 d’Abril de L’Aldea i Ramon y Cajal d’Ulldecona; com també les representacions teatrals dels contes, que formen part de la publicació «Som fortes i valentes»: «Hannah, la noia diferent», a càrrec de l’Institut-escola El Temple i «I per què no?» amb l’alumnat de l’Escola Remolins, ambdues de Tortosa.

Amposta, Alcanar i Roquetes

A Amposta, El 8 de març es farà la lectura de manifest i de poemes i textos a la plaça de l’Ajuntament a les 12.00h. Enguany s’han programat diversos actes presencials i telemàtics al llarg de diverses setmanes, com l’exposició ‘Lliure i sense por’ de l’Institut Català de les Dones o xerrades sobre la diversitat de gènere i sobre les relacions afectives.

A Alcanar s’ha programat el Març en Femení, que entre altres planteja la iniciativa ‘el paper de la dona canareva, casenca i d’Alcanar Platja durant el confinament’, pel que es podrà conèixer l’experiència de veïnes, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i Alcanar Ràdio. Demà (7 de març) també es podrà seguir l’espectacle ‘Histèries uterines’ al canal de youtube de l’Ajuntament. La programació acabarà el 29 de març amb la presentació de l’Espai Dona Alcanar, d’atenció a les dones del municipi.

Entre altres activitats, a Roquetes s’han programat tallers sobre coeducació per reforçar valors com el respecte i la tolerància entre els alumnes, a les escoles Mestre Marcel·lí Domingo i de la Raval de Cristo. A l’Institut Roquetes es representarà l’obra de teatre «Femin(ismes)» a càrrec de Clàudia Amela i Aida Mayor de la Companyia Sinergia, mentre que la Biblioteca Mercè Lleixà hi ha conta contes relacionats amb la igualtat de gènere.

A més, el mateix 8 de març es publicarà a les xarxes el vídeo ‘Roquetes en veu de dona’, on representants de cadascuna de les entitats del municipi posaran veu a frases de dones rellevants, impulsat des de l’Ajuntament.

Ribera d’Ebre i Terra Alta

A la Ribera d’Ebre s’ha organitzat un programa d’activitats que inclou, entre d’altres, dues xerrades a través de les xarxes socials (IG: @joventuriberadebre) sobre l’autoconeixement del propi cos. També s’ha organitzat un taller de creixement personal per a dones (inscripcions: ss6@riberadebre.org) i totes les entitats juvenils de la comarca s’han unit per dinamitzar les xarxes socials amb missatges feministes acompanyats de l’etiqueta #Riudecures.

Pel que fa a la Terra Alta, entre altres propostes s’ha programat aquest cap de setmana la projecció del film ‘Las niñas’, de Pilar Palomero, als municipis d’Arnes, Batea, Bot, Caseres, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.

Audiovisual: ‘No calles mai. actua’

El Grup de Dones d’Ulldecona i RQR produccions s’han unit per crear ‘No calles mai. Actua’, audiovisual que commemora el 8 de març i reivindica la figura femenina en l’art. L’obra, amb monòlegs d’actrius locals de diverses edats, es podrà veure a les xarxes socials. El Grup de Dones i l’Ajuntament d’Ulldecona també animen els veïns del municipi a decorar amb elements de color lila els balcons i penjar les fotografies a les xarxes socials amb el hashtag #donaulldecona. Entre tots els participants es farà un sorteig de 10 vals de descomptes de 20 euros per gastar als comerços locals. També els establiments poden col·laborar decorant els seus aparadors. 

Comentarios
Multimedia Diari