El 80è aniversari de la batalla de l’Ebre tindrà un congrés internacional

La Universitat Rovira i Virgili i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre preparen un esdeveniment per a la tardor del 2018 per commemorar l’efemèride i amb la voluntat de millorar-ne el coneixement en el seu context històric i social

02 diciembre 2017 15:38 | Actualizado a 02 diciembre 2017 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre han posat en marxa l’engranatge d’un nou congrés internacional sobre la batalla de l’Ebre que se celebrarà a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre del 2018, coincidint amb el 80è aniversari d’aquest episodi bèl·lic.

El congrés vol millorar el coneixement del conflicte des del seu context històric i social i difondre’l entre les noves generacions, a més de donar a conèixer nous aspectes d’investigació històrica ja que, segons els organitzadors, sobre la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil «sempre hi ha nous aspectes i microhistòries a descobrir».

Com van explicar durant la presentació ahir Josep Sànchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV, i Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre, «la història és fonamental per entendre els processos històrics, i cada microhistòria és fonamental per entendre el relat general».

Ara s’obre una primera fase en la qual els investigadors interessats poden aportar comunicacions que avaluarà un comitè científic integrat per historiadors de diferents universitats. Entre els membres d’aquest comitè científic hi ha l’hispanista britànic Paul Preston i membres de diferents universitats nacionals i internacionals, com la UNED, la Universitat de Barcelona, la UOC, la Universitat de Saragossa o la de Coïmbra, a Portugal. El termini per presentar les comunicacions acaba el 14 d’abril del 2018.

A banda de les ponències (sobre els serveis d’intel·ligència davant la batalla de l’Ebre, la sanitat o la vida local al front de guerra i els refugiats, entre moltes altres), el congrés portarà tot un seguit d’activitats paral·leles al llarg de l’any com ara una ruta per la Tortosa bombardejada, una exposició de mapes de l’exèrcit franquista i republicà o la recreació del Mercat Municipal de Tortosa en un front de guerra.

Com va comentar Cervelló, «la història de la batalla de l’Ebre és absolutament perversa al territori perquè va destrossar infraestructures i camps de cultiu. Començar de zero és molt difícil i és una de les raons per les quals som el territori de Catalunya amb un PIB més baix, junt amb el Pirineu. No és causalitat, és conseqüència de la història». 

Així mateix March va apuntar que «s’ha parlat molt de la batalla a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre, i més al sud també hi va haver escenes decisives».

Tota la informació del congrés, que tindrà lloc a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, ja es pot consultar a la web www.batalladelebre.cat, on també hi haurà un apartat on s’informarà de totes les activitats que durant l’any que ve se celebraran arreu del territori per commemorar el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari