El 90% dels camps d’oliveres de la Terra Alta, malmesos

Els pagesos temen que, amb les baixes temperatures que han seguit a la nevada, hi hagi afectacions similars a les gelades del 2001

13 enero 2021 10:20 | Actualizado a 13 enero 2021 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) confirma que les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de conreus d’olivera i alerta que la durada de les baixes temperatures i la magnitud del fred podrien arribar a provocar un tipus d’afectació similar a les gelades de l’any 2001, malgrat que la superfície afectada en l’actualitat és menys extensa. Les comarques catalanes amb majors danys en olivera són les Garrigues, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell.

Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la FCAC, avança que «de moment, la major part de danys en oliveres s’han produït a les branques, que s’han trencat pel pes de la neu, però la continuïtat de vent i possibles gelades durant els pròxims dies provocarien més danys, afectant el potencial productiu d’anys futurs». Així, caldrà estar atents a com evoluciona aquesta situació, amb temperatures sota zero en diversos punts del país, alerta.

Pel que fa a la collita d’olives, en general ha resultat poc afectada perquè pràcticament havia finalitzat a moltes zones on ha nevat més, tot i que a diferents comarques encara hi havia fruit a l’arbre i caldrà esperar uns dies per veure si es pot acabar de collir.

El coordinador del sindicat Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Miquel Piñol, detalla al Diari que a la Terra Alta i part de la Ribera d’Ebre hi ha afectació en el 80 o 90% dels camps d’oliveres. «Ara caldrà veure com afecta el fred, però està clar que els arbres patiran i que fins d’aquí a tres o quatre anys no es podrà recuperar la plena producció», explica. A molts camps encara no s’ha pogut accedir i per tant, no hi haurà una valoració més acurada fins d’aquí a uns dies. Des del sindicat es farà un front comú amb les denominacions d’origen d’oli de la zona, per tal de demanar ajuts a la Generalitat.

Un altre àmbit que ha quedat molt afectat són els boscos, on la gran acumulació de neu ha trencat branques i ha fet caure pins i altres arbres. «Això pot generar un greu problema al territori de cara a l’estiu vinent, si es produeixen incendis», remarca Piñol.

Per contra, la neu pot ser molt beneficiosa per a les vinyes de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat, ja que mata els fongs que puguin quedar a la fusta i ajuda a encarar amb millors condicions la propera campanya. També en el cas de la fruita seca ajuda a matar les plagues.

Comentarios
Multimedia Diari