El Baix Ebre i la Ribera reclamen al Govern el desdoblament de la C-12

El Departament de Territori i Sostenibilitat té pendent l’execució del projecte de millora del ferm entre Aldover i Xerta, i estudia noves millores a l’Eix de l’Ebre, com desdoblaments puntuals

02 noviembre 2019 16:50 | Actualizado a 02 noviembre 2019 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els plens dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre han aprovat per unanimitat una moció que reclama el desdoblament de la carretera C-12 (o Eix de l’Ebre) entre Amposta i Lleida. El text, presentat pel PSC i que es debatrà també en el ple de l’Ajuntament de Tortosa aquest dilluns 4 de novembre, demana a la Generalitat que estableixi un calendari definitiu d’execució de les obres en el termini màxim de cinc anys.

El projecte de desdoblament de l’Eix de l’Ebre data del 2008 però el Departament de Territori i Sostenibilitat el va acabar deixant sobre la taula perquè considera, segons detalla el text, que la carretera no té la densitat suficient de trànsit per requerir aquesta actuació.

Amb tot, des del territori es recorda que la C-12 és un eix viari vital i que ha vist incrementat notablement el trànsit arran de la prohibició que els camions circulin per la N-340. Un trànsit que encara creixerà més amb els vehicles pesants que hauran de circular per accedir al futur dipòsit de residus previst a Riba-roja d’Ebre.

En aquest sentit, hi ha hagut també un increment de la sinistralitat. Segons detalla la moció, en aquest 2019 hi ha hagut 11 morts en accident de trànsit, dels quals 9 en el tram de les Terres de l’Ebre. Un dels accidents més greus va tenir lloc el passat 2 d’octubre, quan tres persones van morir en xocar el cotxe en el que viatjaven amb un camió, al terme municipal d’Aldover.

Des de la Ribera d’Ebre, a més, es recorda que l’Eix de l’Ebre és una de les vies de comunicació bàsiques per una hipotètica evacuació de la població en cas d’accident nuclear.

Per últim, les mocions aprovades a les dues comarques fan referència a la C-12 o Eix de l’Ebre com un element més per a la dinamització econòmica del territori, afectat per un progressiu despoblament. I una de les poques formes que hi ha de combatre la desigualtat que amenaça les Terres de l’Ebre «és corregir el dèficit de comunicacions per carretera i per ferrocarril», segons detalla el text aprovat pels tots els grups polítics dels dos consells comarcals.

Amb tot, es dóna la circumstància que una proposta similar va ser tombada al Parlament de Catalunya, durant el passat debat de política general.

Milores urgents

Per la seva banda, els municipis de Xerta, Aldover i Paüls, dels principals usuaris d’aquesta via que els connecta amb Tortosa, reclamen també actuacions urgents de millora de la carretera actual. En especial, el projecte pendent de millora del ferm entre Aldover (el Pla d’Illes) i Xerta. Així li transmetran al delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, en una reunió convocada per aquest dilluns 4 de novembre.

Consultat pel Diari, Pallarés també es mostra partidari del desdoblament, ja que «és una via en la que el trànsit s’ha incrementat notablement», però recorda que es tracta d’una obra molt important amb un pressupost elevat, «tal i com ja sap ERC en tant que forma part del govern de la Generalitat».

Pallarés també explica que el projecte de millora del ferm del tram pendent entre el Pla d’Illes i Xerta es farà properament, i afirma que el Departament de Territori estudia possibles mesures de millora per al conjunt de la via, com un sistema de desdoblaments en zones concretes (carrils 2+1).

Comentarios
Multimedia Diari