El Banc de Sang es readapta a la pandèmia i s’apropa als pobles petits de l'Ebre

Enlloc de busos, s’organitzen jornades a casals per millorar les donacions, que es relaxen amb les vacances d’estiu

23 agosto 2021 17:20 | Actualizado a 24 agosto 2021 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada estiu, amb les vacances, les donacions de sang es relaxen. Actualment a Catalunya més de 19.800 persones han donat sang aquest estiu, de forma que s’han pogut satisfer les necessitats dels malalts en tot moment. No obstant això, cal mantenir el ritme de donacions durant aquesta segona quinzena d’agost, ja que la sang té una durada limitada. Un dels components de la sang són les plaquetes i aquestes caduquen al cap de 5 dies i no es poden ni guardar ni congelar. El seu ús és imprescindible en malalts de càncer.

«Actualment estem amb vuit dies de reserves. Ens agrada estar millor amb 10 o 12. No podem abaixar la guàrdia. A l’estiu hi ha una davallada amb les donacions», explica al Diari la coordinadora de donació del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Núria Vilanova. «Tots necessitem vacances en aquest any dur per la Covid. Però cada dia es necessiten a Catalunya 1000 donacions per abastir els hospitals».

Enguany la campanya d’estiu és «Vine i fes viure», per incidir precisament en la importància i en el gran gest d’altruisme que representa una simple donació de sang.

La Covid, però, ha obligat a readaptar el Banc de Sang. «Enguany no hem pogut tampoc portar a terme els busos pels pobles de la costa, que sempre funcionaven tan bé. Però d’alguna forma aviat els tornarem a portar, amb totes les mesures de seguretat. Ara ens hem de reinventar, i hem intentat arribar als donants, que tots sàpiguen on som».

Amb la Covid també s’ha instal·lat l’opció de reservar la butaca per donar, a la web donarsang.gencat.cat. «Funciona molt bé. I crec que això ha arribat per quedar-se», apunta Vilanova. Per tot plegat, el Banc de Sang ha fet un esforç per apropar-se a tot el territori, que en el cas de les Terres de l’Ebre està format per pobles petits. «Donem les gràcies a tots els ajuntaments, que ens cedeixen espais i casals», diu la coordinadora. A més, a Tortosa es pot donar sang tots els dijous a l’Hospital Verge de la Cinta, de 9 a 14 hores i de 15 a 19 hores.

Calendari

-Rasquera. Avui al Casal dels Jubilats.

-Gandesa. Aquest divendres, una unitat mòbil a la Rambla democràcia.

-Sant Carles de la Ràpita. Aquest diumenge al pavelló firal.

-Roquetes. L’1 de setembre a la llar de jubilats.

-Benifallet. 2 de setembre al Centre de Dia.

-La Fatarella. 4 de setembre al Casal municipal.

-El Perelló. 5 de setembre al Centre d’Esports.

-Xerta. El 7 de setembre a la sala polivalent de l’Ajuntament.

-Riba-roja d’Ebre. 9 de setembre al consultori mèdic.

-Amposta. El 14 i 15 de setembre a la Lira Ampostina.

Comentarios
Multimedia Diari