El Batxillerat Internacional de l’Institut Dertosa obre al món el talent de l’Ebre

El centre és un dels sis arreu de Catalunya que ofereix aquests estudis que fomenten l’excel·lència i el rigor acadèmic

25 septiembre 2020 09:20 | Actualizado a 28 septiembre 2020 09:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Dertosa, a Tortosa, ha iniciat aquest curs amb una important novetat a l’oferta formativa del centre: el Batxillerat Internacional, que només s’ofereix a cinc centres més arreu de Catalunya, sent el primer institut ebrenc i segon de la demarcació (l’altre és a Reus) a impartir-lo.

Aquests estudis es basen en l’aprofundiment del currículum i una metodologia activa que condueixen a una titulació de prestigi internacional que supervisa, avalua i atorga l’International Baccalaureate Organization (IBO), amb seu a Suïssa. Aquest batxillerat fomenta l’excel·lència i el rigor acadèmic, alhora que dona la possicibilitat d’accedir a uns estudis reconeguts internacionalment sense necessitat de marxar fora.

«Poder oferir aquest nivell des del territori és molt important. Primer és bo per a l’alumne, ja que pot optar a uns estudis que abans només es feien fora o pagant un centre privat. I en segon lloc també pot significar l’arribada d’alumnes de fora, d’altres províncies», explica el coordinador del Batxillerat Internacional, Manel Martínez. «El nivell d’estudis és força important i s’obté un títol de prestigi. Aquest batxillerat no és necessàriament per a joves que després vulguen marxar a l’estranger. Tenir aquest títol ja és un valor a considerar per a moltes empreses».

El centre va rebre 48 sol·licituds per accedir als estudis, que només té 25 places. Els candidats han de tenir una mitjana d’expedient de primer a tercer d’ESO de mínim un 8 i se’ls fa una prova d’expressió escrita i comprensió lectora, una altra de raonament crític i una tercera de matemàtiques. «El perfil d’estudiant és el d’una persona molt curiosa, amb ganes d’investigar i treballar en equip, amb mentalitat oberta i capaç de racionalitzar. Que tingue resiliència i siga capaç de superar una situació adversa i un volum de feina elevat; solidària i crítica amb ella mateixa i amb iniciativa pròpia... No ha de ser un alumne de 10 sinó que tingue ganes de fer coses. Aquest batxillerat també incideix molt en la responsabilitat que tenen els alumnes en la societat i en el planeta», detalla el coordinador.

I és que precisament el batxillerat fomenta el saber des d’una visió holística. «La universitat cada cop més contempla alumnes amb visió global», confirma Martínez. Així, els alumnes estudien tres assignatures troncals que són teoria del coneixement (on es treballa l’adquisició del coneixement a través de totes les disciplines), creativitat, acció i servei (on l’alumne s’ha d’implicar en el funcionament de la societat, participant en activitats esportives, musicals...) i monografia (com un treball de recerca però més restrictiu). A més, els alumnes han de fer una assignatura de llengua i literatura, una altra de llengua estrangera, una de filosofia, una de l’àmbit científic (poden escollir entre biologia i física), matemàtiques i química. També han d’escollir fer tres d’aquestes a nivell superior, si bé l’anglès està determinat que el facen amb aquest nivell. «El batxillerat català seria el nivell mitjà, però el superior ja equivaldria a alguns continguts de primer de carrera», concreta el professor. Si aproven les avaluacions de l’institut del batxillerat català i les de l’internacional (que són les mateixes a tot el món), els joves obtenen la doble titulació.

La metodologia d’estudi i les classes pràctiques d’aquests estudis han sigut algunes de les característiques que els alumnes més han valorat alhora d’escollir aquest batxillerat. «Em va costar molt decidir-me, però al final el vaig escollir per la metodologia de treball i perquè en acabar-lo el perfil és d’un estudiant amb mentalitat oberta i internacional», explica Laura Carbó, que té clar que vol fer Economia o Managing a l’estranger. També ho té molt clar Pau Forcadell, que ve des d’Amposta i sols té 14 anys. «Vaig escollir aquest batxillerat perquè em donava més opcions per estudiar després en un altre país. M’agradaria fer Enginyeria aeroespacial».

«Jo no tinc molt clar què faré, segurament em decantaré per la branca sanitària», explica per la seua banda Laia Miravalls. «Així que crec que el batxillerat m’ajudarà a decidir què fer després, ja que és molt complet». També Leire Soteras destaca que «es basa més en entendre el que t’expliquen i no en memoritzar-ho i prou», i detalla que sols amb dos setmanes des de l’inici de curs ja tenen un elevat volum de feina. En aquest sentit s’expressa Martí Rocamora, que cursa mates i física a nivell superior, valorant que aquests dos anys l’aportaran també créixer a nivell personal.

Comentarios
Multimedia Diari