El Brexit podria afectar un 30% de les empreses agroalimentàries ebrenques

La Cambra de Comerç de Tortosa afirma que el Regne Unit es troba entre els principals compradors de l’Estat

22 enero 2020 16:50 | Actualizado a 22 enero 2020 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les empreses ebrenques es poden veure afectades de forma rellevant pel Brexit del Regne Unit. Així ho afirmava el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges, qui declarava que «no ens agrada com s’acaba el tema del Brexit, perquè pot afectar a les empreses del territori, sobretot a les del sector agroalimentari». El 31 de gener es posa en marxa la primera fase del Brexit, un període transitori en el qual s’acabaran de decretar, entre altres coses, si el Regne Unit aplicarà aranzels als productes que importi d’altres països.

El Regne Unit es troba en la tercera posició dels països que més productes agroalimentaris importen d’Espanya. Segons Faiges, la seva sortida d’Europa «repercutiria en l’exportació de productes de les nostres terres, afectant sectors com l’oli, l’arròs, els cítrics i la mel». El president de la Cambra de Comerç de Tortosa també afirmava ahir que aquest canvi polític podria afectar prop d’un 20 o 30% de les empreses ebrenques.

Un dels altres temes que resten a l’espera és el despatx de duanes, i és que, segons indicava Faiges, «les actuals duanes no estan preparades per suportar aquests 5.000 vehicles de més que es preveuen quan s’iniciï definitivament el Brexit». A aquestes problemàtiques s’ha de sumar la competitivitat, ja que des de la Cambra territorial apuntaven que «a diferència d’abans, el Regne Unit també podrà importar productes de països tercers, el que pot afectar en les vendes de les empreses de les Terres de l’Ebre».

Nou pla estratègic

El nou plenari de la Cambra de Comerç de Tortosa, que es va constituir el passat mes de desembre, treballarà conjuntament amb el Consell de Cambres de Catalunya en un nou pla estratègic que apostarà per la internacionalització de les empreses, la competitivitat i els interessos del territori. A més, des de la Cambra es va apuntar també el fet de voler-se consolidar com a centre de referència quant a formació continuada per a l’empresariat. I és que des de l’òrgan també s’ha volgut apostar per la formació, tant a nivell de noves tecnologies a través de programes europeus com d’iniciatives per a joves emprenedors amb els programes de Garantia Juvenil o el PYCE, ambdós dirigits a menors de 29 anys. La Cambra de Comerç de Tortosa ha signat un conveni per disposar de l’espai Cinca Piqué per dur a terme aquestes formacions.

En aquest nou ordenament del Consell de Cambres de Catalunya, des de Tortosa es liderarà la Comissió d’Energia, fet que no passava des de fa més de 25 anys. Francesc Faiges destacava també que s’ha demanat entrar a formar part de la Comissió d’Infraestructures per intentar millorar els serveis de les Terres de l’Ebre.

Pel que fa a l’aprovació de la nova Llei de Cambres de Catalunya, demanaven que «les Cambres disposin dels recursos públics necessaris i estables per no haver de dependre íntegrament d’activitats privades o dels mateixos socis», el que segons el president, en un mercat canviant com l’actual, podria afectar a les mateixes empreses. L’estament incidia també que s’estava treballant per actualitzar la Llei de Cambres de Catalunya per adaptar-la a les start-ups i noves empreses que es poguessin gestar arreu del país.

Comentarios
Multimedia Diari