Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El CAT demana un ajust en el minitransvasament de l’Ebre

El consorci ho sol·licitarà a la Confederació Hidrogràfica, ja que les empreses industrials consumeixen un 15% més d’aigua reutilitzada de les depuradores de Vila-seca i Tarragona

M. Pallás

Whatsapp
Imatge de l’interior del Consorci d’Aigües de Tarragona, ubicat a l’Ampolla. FOTO: Joan Revillas

Imatge de l’interior del Consorci d’Aigües de Tarragona, ubicat a l’Ampolla. FOTO: Joan Revillas

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha demanat un ajust de l’actual concessió del minitransvasament a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. La petició és per passar dels 100,27 hectòmetres cúbics anuals a 94,71, davant la reducció dels darrers consums i les dotacions, sobretot de la indústria i els ajuntaments. 

Així ho va anunciar ahir la nova presidenta del Consorci d’Aigües de Tarragona, Meritxell Roigé, acompanyada del director-gerent, Josep Xavier Pujol. «Les dades dels ajuntaments i les indústries enguany han mostrat un lleuger descens. Els ajuntaments mantenen l’equilibri respecte a l’any anterior i la indústria ha disminuït un 14%, ja que hi ha una gestió més eficient de l’aigua», va explicar Roigé.

La proposta per reduir la concessió del minitransvasament a 94,72 hectòmetres cúbics anuals neix arran de la reducció de dotacions, en fer servir actualment uns volums equivalents en aigua reutilitzada, provinents de les estacions depuradores de Vila-seca-Salou i de Tarragona.

Aquesta és la segona reducció que es demana després que el 2015 ja es passés de 120 hectòmetres cúbics a 100. La Confederació emetrà l’informe pertinent que resoldrà el Ministeri de Medi Ambient. Com ha avançat Roigé, també s’ha sol·licitat a la CHE que els pobles de les Terres de l’Ebre que formen part de la conca del riu estiguin exempts de pagar el cànon de l’aigua. «És de justícia i hauria de dur-se a terme», ha defensat la presidenta del CAT. 

Un dels projectes que també ha destacat Roigé i que es començarà a desenvolupar el 2020 és l’execució dels resultats del projecte Life Ebro-ADMICLIM. 

Així, els fangs que es generen a la planta del CAT de l’Ampolla, que resulten de la gestió de l’aigua crua captada del riu, podran retornar al delta de l’Ebre, un cop tractats, a través dels canals de reg. «Permetrà que els llims que gestionem es derivin i arribin com a sediments al Delta. És un gest petit i mínim però és la nostra aportació en termes ambientals, el nostre gra de sorra per la mitigació dels efectes de canvi climàtic al delta de l’Ebre i la seva regressió», ha declarat Roigé. 

El director-gerent Pujol també va explicar ahir que al juliol el Consorci d’Aigües de Tarragona commemora 30 anys de subministrament d’aigua des de l’Ebre a Tarragona i ha posat en marxa un estudi, encarregat a la Fundació Universitat Rovira i Virgili, per conèixer l’impacte econòmic del CAT des de 1989. Els resultats es presentaran a la tardor. 

Per una altra banda, entre les inversions properes destaca la de 9,3 milions d’euros que es farà enguany: la construcció del dipòsit regulador a la zona del Coto del Rei, al Vendrell.

Temas

Comentarios

Lea También