El CAT demana un ajust en el minitransvasament de l’Ebre

El consorci ho sol·licitarà a la Confederació Hidrogràfica, ja que les empreses industrials consumeixen un 15% més d’aigua reutilitzada de les depuradores de Vila-seca i Tarragona

07 febrero 2019 11:33 | Actualizado a 13 febrero 2019 18:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha demanat un ajust de l’actual concessió del minitransvasament a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. La petició és per passar dels 100,27 hectòmetres cúbics anuals a 94,71, davant la reducció dels darrers consums i les dotacions, sobretot de la indústria i els ajuntaments. 

Així ho va anunciar ahir la nova presidenta del Consorci d’Aigües de Tarragona, Meritxell Roigé, acompanyada del director-gerent, Josep Xavier Pujol. «Les dades dels ajuntaments i les indústries enguany han mostrat un lleuger descens. Els ajuntaments mantenen l’equilibri respecte a l’any anterior i la indústria ha disminuït un 14%, ja que hi ha una gestió més eficient de l’aigua», va explicar Roigé.

La proposta per reduir la concessió del minitransvasament a 94,72 hectòmetres cúbics anuals neix arran de la reducció de dotacions, en fer servir actualment uns volums equivalents en aigua reutilitzada, provinents de les estacions depuradores de Vila-seca-Salou i de Tarragona.

Aquesta és la segona reducció que es demana després que el 2015 ja es passés de 120 hectòmetres cúbics a 100. La Confederació emetrà l’informe pertinent que resoldrà el Ministeri de Medi Ambient. Com ha avançat Roigé, també s’ha sol·licitat a la CHE que els pobles de les Terres de l’Ebre que formen part de la conca del riu estiguin exempts de pagar el cànon de l’aigua. «És de justícia i hauria de dur-se a terme», ha defensat la presidenta del CAT. 

Un dels projectes que també ha destacat Roigé i que es començarà a desenvolupar el 2020 és l’execució dels resultats del projecte Life Ebro-ADMICLIM. 

Així, els fangs que es generen a la planta del CAT de l’Ampolla, que resulten de la gestió de l’aigua crua captada del riu, podran retornar al delta de l’Ebre, un cop tractats, a través dels canals de reg. «Permetrà que els llims que gestionem es derivin i arribin com a sediments al Delta. És un gest petit i mínim però és la nostra aportació en termes ambientals, el nostre gra de sorra per la mitigació dels efectes de canvi climàtic al delta de l’Ebre i la seva regressió», ha declarat Roigé. 

El director-gerent Pujol també va explicar ahir que al juliol el Consorci d’Aigües de Tarragona commemora 30 anys de subministrament d’aigua des de l’Ebre a Tarragona i ha posat en marxa un estudi, encarregat a la Fundació Universitat Rovira i Virgili, per conèixer l’impacte econòmic del CAT des de 1989. Els resultats es presentaran a la tardor. 

Per una altra banda, entre les inversions properes destaca la de 9,3 milions d’euros que es farà enguany: la construcció del dipòsit regulador a la zona del Coto del Rei, al Vendrell.

Comentarios
Multimedia Diari