El Castor queda segellat sense gas per si es vol utilitzar en un futur

L'estudi del MITque ha de decidir el futur de la instal·lació estarà enllestit durant el segon semestre d'aquest 2016

19 mayo 2017 19:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’empresa gasista Enagás ha acabat el procés d’hibernació de l’emmagatzematge subterrani Castor amb un doble segellament dels pous, la qual cosa suposa un reforç addicional a altres dues vàlvules ja existents en cadascun dels pous. Amb això, la companyia ha complert la labor encomanada pel Govern a través del Reial decret-llei 13/2014 de 3 d’octubre, pel qual s’adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista.

Amb els treballs realitzats, la companyia ha posat la instal·lació en «condicions segures», sense gas en plataforma, gasoducte i instal·lacions de terra; sense alterar l’estructura de l’emmagatzematge i realitzant les tasques necessàries per a l’adequat manteniment i preservació dels equips, segons va informar ahir en un comunicat.

A més, Enagás va sol·licitar un estudi al MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) que permetrà disposar d’una base al Govern sobre la qual poder prendre una decisió sobre el futur de la instal·lació. Segons l’estimació del MIT, aquest estudi previsiblement estarà finalitzat en el segon semestre de 2016.

Des que es va iniciar el procés, s’han executat els treballs en diverses fases. A partir del requeriment del Govern, es va realitzar un estudi preliminar de l’actiu i una anàlisi de riscos contemplant diferents alternatives, i es va elaborar el pla d’hibernació per iniciar el procés al març de 2015.

La fase 1 va ser la d’inertització. Es va procedir a la disminució controlada i programada de la pressió del gas romanent en superfície, en la plataforma, en el gasoducte i en les instal·lacions de terra, fins a portar a la infraestructura a una situació de pressió mínima de gas. Com a part del procés d’aïllament, es va retirar tot el gas de la instal·lació de superfície, les línies de la qual van quedar inertitzades amb nitrogen a baixa pressió.

En la segona fase es van realitzar els treballs de preservació dels equips per al seu manteniment en condicions de seguretat i operativitat. En concret, es van preservar tots els compressors, tant de la planta com de la plataforma, es van protegir els elements elèctrics i es van greixar i van recobrir amb material aïllant les vàlvules per protegir-les de l’ambient marí. El procés també incloïa tasques de control remot de la plataforma, lloguer de generadors per alimentar d’electricitat a la plataforma i buidat de productes químics dels tancs, entre altres accions.

Posteriorment (fase 3), es va procedir al segellament dels pous. Una vegada comprovada la correcta estanquitat de cadascun dels 12 pous de l’emmagatzematge i de les vàlvules situades, tant en superfície com a 150 m de profunditat, s’han instal·lat en tots els pous dues peces mecàniques d’acer, addicionals a les dues vàlvules existents en cadascun d’ells: una sobre la vàlvula situada a 150 m de profunditat, sota el fons marí, i una altra més propera al capdavant de pou, que està situada en la plataforma. Tenint això en compte, el segellament dels pous és quàdruple.

Aquests treballs han estat realitzats amb la finalitat de complir amb les indicacions del reial decret-llei de no injectar ni extreure gas per no alterar l’estructura de l’emmagatzematge.

En l’actualitat, estan en funcionament els serveis auxiliars necessaris per mantenir la instal·lació en situació de seguretat (sistemes de detecció i extinció de foc i enllumenat) i els sistemes que permeten realitzar el manteniment bàsic de les instal·lacions.

Auditoria

Tot el procés ha estat auditat i supervisat per Lloyd’s, el major expert del món en serveis d’auditoria independent a empreses que operen amb actius d’aquest tipus. Lloyd’s va realitzar també l’anàlisi de riscos previ. Una vegada que s’ha finalitzat la posada en hibernació, es remetrà al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme tot el dossier de documentació final amb el certificat de Lloyd’s.

Comentarios
Multimedia Diari