El Col·lectiu del Moble de la Sénia crea mampares per donar-les als hospitals

Dissenyen unes estructures de protecció per als sanitaris amb els pacients de Covid-19 que necessiten ser intubats

01 abril 2020 09:30 | Actualizado a 02 abril 2020 10:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Col·lectiu d’Empreses del Moble de la Sénia (CEMS) ha liderat una iniciativa per crear mampares de metacrilat per als pacients de Covid-19 que han de ser intubats, per garantir major seguretat als professionals sanitaris.

Tot va començar per un missatge que va compartir una sòcia de l’Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l’Ebre (ADEDE), on una anestesista traslladava un disseny per a fer aquestes caixes d’intubació, unes mampares de protecció amb policarbonat, que havien funcionat molt bé a la Xina, provinents de Taiwan.

«Compartien un disseny a fer amb policarbonat, altament transparent i resistent... Però aquí no treballem amb policarbonat. Vaig pensar que al passat sí que usàvem metacrilat les empreses de la Sénia i que podria funcionar», explica Carol Allepuz, coordinadora de la iniciativa i gerent de l’empresa Fergarcia.

A partir d’aquí va posar-se en marxa tot un mecanisme humà d’enginy i solidaritat que va demostrar la capacitat d’organitzar-se, emprendre, i treballar amb èxit una fita per part del CEMS. «Tots, absolutament tots, es van implicar. Uns van oferir el metacrilat, un altre un camió, un altre la distribució, uns altres van posar-se a treballar immediatament...», diu Allepuz. I tot, des del territori.

Això va ser divendres a la nit, i el diumenge, ja estaven les quatre mampares entregades als quatre centres hospitalaris de les Terres de l’Ebre. «No es tracta tant de saber-ne com de voler, i si els nostres sanitaris estan de guàrdia, nosaltres també havíem d’actuar d’emergència, en cap de setmana i sense ser-ne experts».

Albert Tobias és el gerent de l’empresa de mobles Tobisa, qui va posar a disposició la fàbrica. «El nostre ha sigut un treball artesanal. No han quedat perfectes, però sí faran la funció», explica. «El que ha sigut increïble és la gran acceptació que ha tingut per part dels metges. I això ens fa pensar una cosa: és ara l’Administració qui s’ha de moure per fer aquestes mampares i que se’n puguen encarregar empreses que tenen una capacitat productiva molt més gran que nosaltres», valora Tobias.

«Hi ha una diferència entre ocupar-se i preocupar-se. Ara estem preocupats i angoixats perquè no sabem què passarà amb aquesta crisi... Però ocupar-se és a l’inversa: genera estrès positiu i satisfacció. Podíem servir d’ajuda», conclou Allepuz.

Més empreses se solidaritzen

Moltes empreses de les Terres de l’Ebre estan donant material per lluitar contra crisi del Covid-19. Fa pocs dies es coneixia la notícia que moltes persones que tenien impressores 3-D s’estaven organitzant per fabricar pantalles de protecció. També l’empresa Controlpack de la Sénia ha fet una gran donació de pantalles de protecció i de plàstic per poder fer fins a 10.000 unitats de bates sanitàries. En aquest sentit, l’empresa fa una crida als centres hospitalaris que ho necessiten per donar més plàstic.

Comentarios
Multimedia Diari