Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Congrés aprova desmantellar el Castor si es garanteix que no hi haurà cap risc

L’acord de la Comissió d’Energia tira endavant amb l’abstenció del Partit Popular

M. Millan

Whatsapp
La plataforma marina del projecte Castor. Foto: Joan Revillas/DT

La plataforma marina del projecte Castor. Foto: Joan Revillas/DT

El Congrés dels Diputats ha aprovat desmantellar de forma immediata les instal·lacions del magatzem de gas Castor, si els informes tècnics descarten l'existència de riscos durant el procés. La proposició no de llei, presentada per ERC a la Comissió d’Energia de la Cambra Baixa, ha comptat amb els vots favorables del PSOE, Ciutadans, Unidos Podemos i PDeCAT, entre d’altres grups, i l’abstenció del PP. Tot i tractar-se d'una declaració política, que no obliga  l'executiu a complir-la, es tracta del primer cop que una iniciativa sobre el polèmic magatzem s’aprova al Congrés sense cap vot en contra.

Esquerra ha transaccionat la Proposició amb Ciutadans i acceptat una esmena del PSOE i quatre d’Unidos Podemos , per la qual cosa el text final aprovat insta al govern espanyol ‘a sol·licitar els informes tècnics que garanteixin que el procés de desmantellament de la plataforma no comportarà riscos mediambientals ni nous terratrèmols a la zona. I en cas que es garanteixi aquesta situació, s’ordeni la clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i les instal·lacions’.

La proposició no de llei també demana un calendari públic de les actuacions a fer i la creació d’una comissió informativa de seguiment on hi siguin els ajuntaments i governs autonòmics afectats. A més,  es proposa revertir als propietaris afectats per les instal·lacions les servituds forçoses imposades al seu dia pel gasoducte, la retirada del gasoducte que passa per les seves finques agrícoles, la restitució ambiental i paisatgística dels espais afectats pel projecte, i l’estudi del rescabalament per afectacions, tant del projecte com dels terratrèmols que va provocar l’any 2013, i que van causar una gran alarma social al territori.

El diputat republicà Jordi Salvador ha destacat que es tracta d’un “pas important per poder desmantellar aviat el Castor”i s’ha compromès a fer control permanent al govern espanyol perquè encarregui els informes tècnics de desmantellament, “cosa que ja hauria d’haver fet fa temps”.

El portaveu del PP a la Comissió d’Energia, José Alberto Herrero, ha admès que desmantellar el magatzem de gas situat davant les costes de Vinaròs i Alcanar és la sortida més “previsible” però, per a fer-ho, caldrà abans esperar els resultat dels "estudis" per determinar el moment que es pugui dur a terme “amb garanties de seguretat i de forma eficient”.

ERC reclama també la creació d'una comissió d'investigació, una auditoria tècnica i una d'econòmica del projecte, així com conèixer el cost necessari per desmantellar-lo. En aquesta mateixa línia, el diputat del PDeCAT Ferran Bel ha afirmat que el Tribunal Constitucional hauria de "fiscalitzar" el procediment econòmic i administratiu que va portar a la construcció del fallit projecte Castor,  "amb la mateixa dedicació i rapidesa" que dedica a d'altres "encàrrecs”.

Temas

Comentarios

Lea También