El Congrés d’Atenció Primària destaca la polivalència dels metges

L'esdeveniment de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària enguany ha servit per actualitzar coneixements i habilitats als facultatius de família del territori que han de donar resposta a situacions de salut

28 octubre 2017 15:06 | Actualizado a 30 octubre 2017 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Congrés anual d’Atenció Primària de Catalunya de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) s’ha celebrat enguany a l’Ampolla, ahir i dijous. El congrés ha servit per formar i actualitzar coneixements i habilitats als metges de família del territori que han de donar resposta a diverses situacions mèdiques. 

La polivalència ha estat un factor diferencial destacat d’entre els metges de família de les Terres de l’Ebre, que han d’abordar i resoldre situacions molt diverses en el seu dia a dia.

Durant aquestes dues jornades s’han tractat, així, temàtiques com ara els nous reptes de la medicina rural, la fibromiàlgia i fatiga crònica i sensibilitat química múltiple (al CAP Baix Ebre de Tortosa s’ubica una de les 18 unitats d’expertesa que hi ha per a tot Catalunya), l’actuació d’urgència davant accidents a la via pública, la sexualitat i com l’afecten les malalties i els falsos estereotips, els efectes secundaris dels tractaments oncològics a l’atenció primària, etcètera. 

La conferència inaugural va anar a càrrec de la Dra. Joima Panisello, que és especialista en endocrinologia i nutrició i que va posar en valor la saviesa dels avis en relació a la salut, un aspecte també molt present en un territori com el de les Terres de l’Ebre. 

Tallers oberts al públic
Durant el congrés s’han celebrat també tallers oberts al públic en general. Un d’aquesta ha estat el de la marxa nòrdica, per tal d’aprendre a recuperar la postura natural del cos. Un altre ha sigut el del cistell de la compra, per prendre consciència real sobre els hàbits de compra més habituals que determinen després quina és la nostra alimentació. 

Han completat el programa sessions pràctiques per millorar la resolució diagnòstica amb proves complementàries d’urgències o el maneig de les picades d’animals marins, un altre aspecte destacat també per a un territori com les Terres de l’Ebre. En el decurs del congrés així mateix han tingut lloc taules rodones de debat sobre les síndromes de sensibilització central, sobre el passat, present i futur de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, el risc cardiovascular des de diferents punts de mira, sexualitat en grup, o com deixar decidir al malalt sobre la seua patologia.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària és la societat científica que agrupa els metges de família catalans, fundada el 1983. Actualment compta amb més de 4.300 socis. 

La societat ofereix formació presencial i en línia als professionals de la salut, i també divulgació mèdica per als mateixos pacients. Treballa per fomentar la investigació en l’atenció primària i s’articula en més de 45 grups de treball, i diferents vocalies territorials.

Comentarios
Multimedia Diari