El Congrés demana fer un projecte per transferir sediments cap al Delta

S'aprova la proposta d'ERC per fer una transferència de sediments des de l'embassament de Riba-roja d´Ebre

19 mayo 2017 16:22 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés de Diputats va aprovar ahir al migdia la Proposició No de LLei d’Esquerra Republicana de Catalunya que demanava una partida econòmica per fer un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l’embassament de Riba-roja d’Ebre cap a la desembocadura, i la redacció d’un pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l’Ebre.

La Proposició No de Llei d’ERC ha incorporat dos esmes de Ciudadanos i ha comptat amb el suport de tots el grups parlamentaris excepte del PP, que considera que el trasllat de sediments no és una «solució pacífica» ni efectiva. En total hi ha hagut 24 vots a favor pels 13 en contra dels populars.

El diputat Xavier Eritja ha afirmat que «si no es realitzen actuacions immediates, a mitjà o curt termini el Delta de l’Ebre acabarà desapareixent».

En aquest sentit, el diputat d’ERC Xavier Eritja ha expressat, en la defensa de la iniciativa per portar a terme el projecte pilot aquest 2017, que «avui obrim una porta a l’esperança per aquella gent que estimem el delta de l’Ebre. Hem fet palès que hi ha un gran problema amb la gestió dels sediments al Delta i que si volem assegurar la seua supervivència cal actuar de manera immediata. I s’ha acordat que s’hi posi remei».

L’objectiu d’aquest projecte pilot hauria de ser el de «transferir i aportar un volum més gran de sediments cap a la desembocadura i la plana deltaica per poder aturar la regressió de la cosa, l’esfondrament i la subsidència dels terrenys deltaics, evitant la seua inundació d’aigua marina», en paraules d’Eritja.

D’acord amb els càlculs exposats per Eritja, al Delta només arriben cada any unes 100.000 tones de sediments, una quantitat «insignificant», respecte les 2 milions de tones que es queden atrapades per la presa de Riba-roja. Un fenomen, ha recordat, que limita també la capacitat d’emmagatzemar aigua dels mateixos embassaments. Els experts xifren en 1,3 milions de tones la quantitat necessària de sediments que seria necessària per compensar la subsidència el creixement del nivell del mar.

Comentarios
Multimedia Diari