El Congrés reclama un pla per desmantellar les centrals nuclears

La Comissió d’Energia de la Cambra insta l’executiu de l’Estat a fer les modificacions necessàries i establir un sistema de finançament per al tancament de les plantes, tot i que no planteja un calendari concret

14 junio 2018 10:51 | Actualizado a 15 junio 2018 14:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés ha instat el govern de l’Estat a elaborar un pla de desmantellament de les centrals nuclears espanyoles, que inclou Ascó I i II i Vandellòs II, així com les modificacions necessàries per establir un sistema de finançament per a aquests projectes. Una demanda sense calendaris concrets que s’ha aprovat amb els vots -entre d’altres- del PSOE, ara al capdavant de l’executiu.

Amb tot, la mateixa comissió ha rebutjat una proposta d’Unidos Podemos perquè ja no es renovés la llicència a Vandellòs II, que expira el 2020, després de les incidències que la mantenen aturada des del mes de març (es preveu que pugui tornar a entrar en funcionament al juliol, després del procés de recàrrega de combustible). 

La Comissió d’Energia va aprovar ahir per unanimitat l’informe que ha elaborat la ponència constituïda per analitzar les activitats del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) el 2016, en què s’ha escoltat empreses, entitats ecologistes i organismes, i va debatre diverses propostes de resolució complementàries.

Plans per les àrees afectades
Pel que fa al procés de desmantellament de les centrals, el Congrés exigeix a l’Executiu que els tancaments es facin amb garanties de seguretat, tant per a les persones, com per al medi ambient i li proposa la creació d’un pla de desenvolupament de les comarques properes a les plantes, per pal·liar la pèrdua econòmica que suposen els tancaments.

En aquest sentit, diputat ebrenc del Partit Demòcrata membre de la comissió, Ferran Bel, remarca que «no té sentit demanar que no es renove una llicència mentre no estiga garantit un model energètic alternatiu i, sobretot, que en l’àmbit territorial no hi hagi un pla de reindustrialització o de replantejament econòmic per a la zona». 

Per a Bel, aquest és un dels reptes que té el nou govern al davant i no es pot frivolitzar amb plantejaments a curt termini, «perquè ens hi va el futur de territoris com la Ribera d’Ebre». 

Per la seva banda, el portaveu d’Units Podem en aquesta comissió, el diputat d’Equo Juantxo López de Uralde, ha mostrat la seva preocupació per «l’envelliment» d’un parc nuclear que, al seu judici, registra «cada vegada un major nombre d’incidents». En aquest sentit, ha denunciat la «falta de voluntat del CSN per afrontar aquesta situació», sobretot en matèria de transparència i comunicació.

Ciberseguretat
Pel que fa a la seguretat de les plantes nuclears, les propostes del Congrés se centren en la necessitat de potenciar la regulació, una mesura que deixen al Govern. Segons apunten, cal actualitzar els protocols d’emergència i contemplar els plans de prevenció i actuació davant atacs terroristes. 

A més a més, demanen mecanismes de transparència i difusió cap a la ciutadania que conviu amb les instal·lacions i al fet que es traslladi, durant el 2018, la directiva europea sobre aquesta matèria.

Especial és l’esment que es fa a la ciberseguretat en les plantes. Els membres de la Comissió d’Energia s’han mostrat preocupats per la possible vulnerabilitat de les centrals respecte a ciberatacs i riscos externs. Per quest motiu, han demanat al CSN que remeti, abans del mes d’abril de 2019, un informe sobre aquesta matèria a la Cambra baixa. 

Els alcaldes incideixen en el pla de desenvolupament
L’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, explica al Diari que justament ahir va tenir lloc una assemblea de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia. «Els alcaldes som molt conscients que les centrals nuclears s’han de tancar. Perquè així ho diuen les normatives europees que s’han de complir», valora. «Però primer hem de saber el calendari de tancament. És populista dir que tanquem les nuclears, però el que no es podrà fer és tancar-les totes cop perquè no hi ha capacitat per desmantellar-les totes a la vegada, i s’ha de preparar abans un pla alternatiu».

L’alcalde asconenc insisteix que abans que tanque cap central primer s’ha de «començar a parlar obertament d’un pla de desenvolupament alternatiu. Cap alcalde té a l’abast un miler de llocs de treball que genera una central, i necessitem abans infraestructures i serveis».

Comentarios
Multimedia Diari