El Consell Comarcal i Ampare volen evitar el tancament de les protectores de la Ribera d'Ebre

L’entitat, que ha estat a punt de plegar, demana un conveni a nivell comarcal per implicar tots els ajuntaments

06 diciembre 2020 19:50 | Actualizado a 09 diciembre 2020 11:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació sense ànim de lucre Can Flix AMPARE, que gestiona les protectores d’animals de Flix i Móra la Nova, ha estat a punt de tancar aquest mes de desembre. Els voluntaris que porten l’entitat estan desbordats «a nivell emocional» veient «que la societat no respon». Ara, es troben amb negociacions amb el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Diputació de Tarragona per crear una plaça o establir un conveni a nivell comarcal. Si s’arriba a un acord, podran seguir l’activitat i superar finalment la crisi.

A la comarca de la Ribera d’Ebre només hi ha oficialment aquestes dos protectores. Can Flix, de gats, i la de Móra la Nova, de gossos. El 2019 fins a 159 gossos i 51 gats van passar per les seues instal·lacions. Els voluntaris van aconseguir efectuar fins a 148 adopcions.

«La crisi ha sigut sobretot emocional. Veiem que fas i fas sense parar, però la resposta no és la que convindria. La nit de Reis passada, per exemple, vaig sortir per anar a buscar un gos abandonat. No podem assumir-ho tot», explica la presidenta Anaïs Pérez. La junta de l’entitat està formada per tres persones, tres noies ajuden en les adopcions i en les xarxes socials, i dos voluntaris més en netejar i alimentar els animals. Fa sis anys Pérez va començar només a Flix, però ja portava a terme tasques de recollida de gossos, i el 2018 va assumir la de Móra la Nova. «Molts municipis de la Ribera d’Ebre no tenen conveni per recollir els animals, però nosaltres, si ens trobem un gos abandonat en qualsevol lloc de la comarca, no podem mirar cap a una altra banda. Alguns municipis que no tenen el servei si es troben una cadellada o un gos li busquen una família, però no porten a terme el protocol que s’hauria de seguir: el contracte d’adopció, el xipatge de l’animal...».

Des de l’entitat expliquen que, a més, les subvencions no sempre arriben i que molts cops s’han d’avançar els diners per tractar animals malalts o atropellats.

«El que reclamem nosaltres és que es faci un conveni a nivell comarcal, amb tots els ajuntaments de la comarca. I si es garanteix un lloc de treball oficial, una nòmina, ens en podrem fer càrrec», valora la presidenta. «Cal fer pinya i responsabilitzar-nos entre tots. Si no, no pot ser».

Més pedagogia

Des de l’entitat recorden, un cop més, la importància d’esterilitzar els animals per evitar cadellades no desitjades i, en conseqüència, animals que poden acabar malvivint. Es tracta d’un acte de responsabilitat ciutadana. «Ens agradaria molt que els ajuntaments fessin més campanya de pedagogia a favor de la tinença responsable, de la identificació dels animals, d’evitar que crien...», detallen.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, explica que «res més assabentar-nos que la protectora volia plegar, ens vam reunir amb ella per buscar una solució i ho estem treballant».

Carim recorda que cada ajuntament ha de d’assumir les responsabilitats, ja que és responsable dels animals.

«Seria bo poder crear una plaça perquè algú hi puga treballar a diari i mantenir en condicions les instal·lacions. Els animals ho necessiten. N’estem estudiant la fórmula legal, per veure si es pot acordar i pagar entre tots els ajuntaments».

Comentarios
Multimedia Diari