El Consell de Seguretat Nuclear obre la porta a allargar la vida d'Ascó i Vandellòs II més enllà de 2030

El llum verd per a que Garoña operi 60 anys i la proposta per ampliar els permisos sense límit beneficien les plantes catalanes

19 mayo 2017 16:26 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En el període d’una setmana dues decisions del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) han obert la porta a la demanda de les centrals catalanes d’allargar la seva vida útil més enllà dels 40 anys, termini que s’esgota el 2022 per Ascó I, 2025 per Ascó II i 2027 per Vandellòs II.

De fet, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), participada per Endesa i Iberdrola i propietària de les dues plantes atòmiques, sol·licitarà el permís per operar un mínim de 10 anys més, fins a la dècada de 2030.

Les dues decisions del CSN li ho posen més fàcil. En primer lloc, ha autoritzat la nuclear de Garoña, desenganxada de la xarxa des de 2012, a operar fins els 60 anys tot i que per rebre l’autorització definitiva Nucleonor hauria d’executar inversions per valor d’uns 150 milions d’euros.

En canvi, el director general d’ANAV, José Antonio Gago, va afirmar fa unes setmanes que els tres reactors catalans estan «en perfecte estat de revista» després d’invertir, amb fons propis, 100 milions d’euros en sis anys per adaptar -se als requeriments de seguretat aprovats després de la catàstrofe de Fukushima.

A priori, doncs, si el CSN aprova el permís d’ampliació per a una nuclear desconnectada i envellida com la de Garoña, l’atorgaria també per Ascó i Vandellòs II.

Fonts d’ANAV, però, no van voler fer ahir cap valoració sobre la decisió del CSN i es van remetre a les paraules ja conegudes del seu director general.

La segona decisió del CSN altera el període per al qual es demana l’ampliació de la llicència, fins ara cada 10 anys. De fet, Vandellòs II ha de presentar abans del 31 de desembre de 2017 un primer document sobre l’estat de la planta, i el 2019 la revisió de seguretat complerta i la petició formal. La seva llicència expira el 21 de juliol de 2010. El mateix procés per Ascó s‘iniciarà el 2018 i finalitzarà dos anys després, abans del venciment de la seva llicència el 2 d’octubre de 2021.

En el pla celebrat el passat 1 de febrer, el CSN va aprovar demanar per carta al Ministeri d’Energia la modificació de l’ordre ministerial que regeix el procés de renovació de la llicència.

La proposta pretén que el període de renovació no quedi associat a l’aprovació cada 10 anys de la pertinent revisió de seguretat.

Així, una planta podria demanar 10,15,20 0 25 anys més de vida i se li podria concedir, sempre que superés les revisions cada 10 anys. El permís per Garoña ha estat de 14 anys, fins el 2031.

Els alcaldes d’Ascó i Vandellòs veuen amb bons ulls l’ampliació de la vida de les centrals per la garantia econòmica i estabilitat laboral que generen. Esperen que l’Estat aprovi els permisos quan sigui el moment sempre que es compleixin uns nivells màxims de seguretat. L’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, ho consideraria una «bombolla d’oxigen molt gran». Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs, precisa que també caldrà abordar com es gestionen els residus nuclears.

Comentarios
Multimedia Diari