El Consorci d’Aigües de Tarragona revisa tota la canonada principal

La rebentada del 3 de gener es va deure a les filtracions d’aigua salobre d’un rec pròxim

15 junio 2020 09:59 | Actualizado a 18 junio 2020 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que transporta l’aigua del minitransvasament de l’Ebre, es va trencar el passat 3 de gener a l’Ampolla per la filtració d’un sistema de reg proper que s’abastia d’un pou amb aigua salobre, altament corrosiva. 

L’estudi elaborat per Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) conclou que es va produir una contaminació del terreny de la finca per on passa la conducció principal, produïda pel rec amb aigua amb una alta concentració de clorurs.

A causa de l’estat d’alarma pel coronavirus, el CAT va haver de suspendre la revisió general de la seva canonada principal que s’estava duent a terme després d’aquella greu incidència, entre el punt de captació al riu Ebre a Campredó (Tortosa) i Tarragona. Uns treballs que ara s’han pogut reprendre.

Així, la revisió abastarà 75 quilòmetres de canonada, través d’un sofisticat sistema de camps electromagnètics que permetrà conèixer amb precisió l’estat estructural de la infraestructura i poder, de manera predictiva, realitzar actuacions de reparació abans no col·lapsi l’estructura com va passar a l’avaria del passat 3 de gener, segons detallen des del Consorci. 

Es tracta d’un mètode de presa de dades a través d’un sistema d’auscultació de tota la canonada principal, i que posteriorment es tracten comparant-les amb unes calibracions prèvies de les conduccions. 

A la canonada en servei i mantenint unes condicions hidràuliques determinades, s’introdueixen uns dispositius a l’interior que, impulsats per la pròpia aigua, emeten uns camps electromagnètics per detectar distorsions en el material d’acer pretesat i acer armat.

5,5 milions
La revisió exhaustiva del tram principal de la xarxa de distribució del CAT suposa una inversió de 2,25 milions d’euros. Es tracta d’un projecte que ja estava previst per dur a terme en els propers anys però que a causa del trencament de la canonada a inicis d’any s’ha optat per prioritzar-lo i executar-lo amb caràcter d’urgència en una primera fase de diagnosi. 

La segona fase, prevista per l’any 2021-2022, consistirà en la implantació d’un sistema de detecció online en continu que alerti de l’evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte, d’aproximadament 5,5 milions d’euros, s’assumirà a través de la subvenció del 50 per cent que va atorgar l’Agència Catalana de l’Aigua al CAT.

Comentarios
Multimedia Diari