El Constitucional admet a tràmit el recurs de l’Estat contra l’impost nuclear català

La Generalitat comptava amb una previsió d’ingressos de 60 milions d’euros anuals, dels quals un 20 per cent (12 milions d’euros) es destinaria a nodrir una fons per reactivar l’economia de les dues àrees nuclears catalanes.

01 febrero 2018 10:33 | Actualizado a 02 febrero 2018 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol contra l’impost nuclear català, que hauria de destinar 12 milions d’euros anuals a les àrees d’Ascó i Vandellòs. 

L’executiu de Mariano Rajoy defensa que l’impost català se superposa amb dos tributs ja existents: el que grava la producció de combustible nuclear gastat i el d’activitats econòmiques.

L’impost aprovat pel Govern de la Generalitat era una reformulació d’un primer impost, aprovat el 2014, que gravava el combustible nuclear que s’introdueix al reactor. Dos anys més tard, el tribunal el va declarar inconstitucional. Considerava que l’impost català coincidia amb un tribut estatal sobre producció de combustible nuclear. Els ajuntaments de les àrees nuclears no van arribar a cobrar res de l’anunciat fons de compensació territorial.

El Govern va reformular la proposta i va aprovar a finals de 2016 un tribut que ara pretenia gravar el risc mediambiental de producció, manipulació, transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics.

La Generalitat comptava amb una previsió d’ingressos de 60 milions d’euros anuals, dels quals un 20 per cent (12 milions d’euros) es destinaria a nodrir una fons per reactivar l’economia de les dues àrees nuclears catalanes.
 

Aquest fons va ser molt ben rebut pels municipis ebrencs però alguns d’ells es van mostrar prudents davant d’una possible impugnació del text, que finalment s’ha produït.

En una entrevista concedida l’octubre de 2017 al Diari, el director general d’Energia Nuclear d’Endesa, Juan María Moreno Mellado, admetia la insatisfacció de l’empresa propietària majoritària d’ANAV amb el nou impost nuclear. 

Amb tot, assegurava Moreno Mellado, s’estava «liquidant religiosament». Malgrat això, el fons que s’havia de crear i ajudar el territori encara no s’ha posat en marxa.

Dos nous tributs
El ple del Constitucional ha acordat l’admissió a tràmit del recurs de l’Executiu contra determinats preceptes de la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic aprovada pel Parlament de Catalunya, és a dir llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat.

En ella es van implantar dos nous tributs, el de begudes ensucrades i el d’elements radiotòxics, i se’n van modificar altres que ja existien, com el que gravava els grans establiments comercials, el d’estades en establiments turístics i el d’habitatges buits.

Comentarios
Multimedia Diari