El Delta, els Ports i Poblet doblen el nombre de visitants aquest estiu

El Govern analitzarà la massificació als espais naturals i prendrà mesures, com regular els accessos o campanyes d’educació ambiental

02 octubre 2020 15:30 | Actualizado a 02 octubre 2020 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va fer ahir balanç dels visitants que durant l’estiu han passat pels espais naturals protegits que gestiona la Generalitat. Als parcs naturals del Delta i els Ports o el paratge natural de poblet, s’han doblat el nombre de visites.

En concret, al Delta de l’Ebre, durant l’agost, l’augment ha estat de prop del 121%. Els espais més massificats han estat les platges del Trabucador i Eucaliptus. S’ha observat circulació motoritzada fora pistes i pernoctació en cotxes i autocaravanes.

Pel que fa als Ports, s’ha registrat un augment del 100% de visitants el juliol i 91% l’agost. La massificació s’observa sobretot en indrets amb zones de bany, com ara els Estrets, Toll Blau, Toll de Vidre i Roques de Benet. A més, puja notablement l’afluència als centres d’informació (un 75% aproximadament). El punt d’informació més visitat amb diferència és l’Ecomuseu dels Ports, a Horta de Sant Joan.

Pel que fa al paratge natural de Poblet, ha experimentat un fort increment, sobretot el mes de juliol, amb un 133% més de trànsit (les dades són d’afluència de vehicles). El mes d’agost l’increment ha estat del 88%.

La serra del Montsant ha experimentat un increment del 47% al mes de juliol i d’un 20% a l’agost. Els augments han estat localitzats en algunes zones com els graus de la Morera de Montsant i el Congost de Fraguerau, on l’afluència de visites s’ha arribat a triplicar durant el juliol. S’ha observat una massificació en aparcaments i en indrets aquàtics, especialment en tolls d’aigua.

L’augment de persones visitants aquest 2020 es relaciona directament amb la pandèmia de la Covid-19. D’una banda, amb una necessitat social de sortir de les àrees urbanes i apropar-se a la natura després del confinament, i, d’altra banda, per les limitacions del turisme transfronterer i la necessitat de buscar destinacions de proximitat. Aquest fet ha portat als parcs un públic menys respectuós i desinformat que no és usuari habitual d’aquests espais.

Tot plegat ha portat al Govern a impulsar la creació d’un grup de treball que farà una diagnosi de cada cas concret i buscarà propostes al respecte. Aquestes passarien per la regulació de les activitats, incrementar la vigilància amb possibles sancions i una campanya d’educació ambiental.

Segons Marta Subirà, «calen més recursos materials, econòmics i humans dels que hem tingut fins ara per fer-hi front». En aquest sentit, assegura que «l’Agència de la Natura i el Fons del patrimoni natural i la biodiversitat són dues eines que fa anys que reclamàvem, imprescindibles per a respondre a aquestes necessitats». Això permetrà disposar de «recursos suficients i estables per donar les respostes que la ciutadania demana, i oferir un bon servei controlant actituds i comportaments no adequats».

Comentarios
Multimedia Diari