Más de Ebre

Ebre UN ANY DEL TEMPORAL GLORIA

El Delta es rebel·la per no desaparèixer

El temporal Glòria de fa un any va mostrar la fragilitat de la zona i el recent Filomena ha constatat la necessitat d’actuar-hi de forma urgent

MARIBEL MILLÁN

Whatsapp
Imatge del Trabucador, al Delta. Foto: DT

Imatge del Trabucador, al Delta. Foto: DT

Fa just un any les imatges de la barra del Trabucador engolida pel mar van commocionar el país. El temporal Glòria va suposar un abans i un després per al delta de l’Ebre, per la constatació d’allò tantes vegades anunciat: la regressió i canvi climàtic són ja una amenaça real per a la supervivència d’aquest fràgil territori. Un any després de moltes promeses i algunes obres d’emergència i aportació de sorres, el recent temporal Filomena, de menor envergadura, ha tornat a colpejar la zona i en especial la barra del Trabucador. 

El Glòria va comportar durant tres dies forts vents de més de 60 quilòmetres per hora amb ratxes de cent, el que va portar onades de més de 6 metres d’alçada. A més de deixar el Trabucador sota l’aigua, la força de les onades va causar estralls a la Marquesa i la bassa de l’Arena (Deltebre), l’Arenal de l’Ampolla o el front litoral de l’illa de Buda, on el mar va envair la llacuna litoral i els camps. Milers d’hectàrees d’arrossars van quedar inundades per aigua salada. A més del xoc econòmic i mediambiental, el Glòria va constituir també un xoc emocional per al territori. 

Part del Trabucador continua sota l’aigua i s’ha de refer el cordó dunar de la Marquesa

Dies més tard es presentava el Pla Delta, la proposta treballada des de molt abans per regants i ajuntaments de la zona per actuar amb una combinació de propostes i no cedir un pam de terra més al mar.  Però ha passat un any i la Taula de Consens pel Delta ha mostrat la seva decepció i ràbia perquè l’Estat i la Generalitat, tot i les paraules, les inversions anunciades i els plans pendents, no acaben de posar fil a l’agulla. 
I així les coses, de nou en un mes de gener, ha arribat el temporal Filomena. A la costa, va portar durant 12 hores vents de 50 quilòmetres amb ratxes de 80, el que va comportar onades de més de cinc metres. Segons el balanç de Costes de l’Estat, uns 2 quilòmetres de la barra del Trabucador han quedat sota l’aigua (una làmina de 30 centímetres) en zones intermitents. L’empresa que gestiona les Salines de la Trinitat està treballant per restablir la barra, tot i que pot transportar  la sal que produeix a la Punta de la Banya amb l’ajut de grans tractors i remolcs. Es preveu que el pas quede restablert a finals d’aquesta setmana o principis de la que ve. A la zona de la Marquesa, s’ha malmès el cordó de sorra, però aquesta protecció ha permès que no s’inundessin àmplies zones d’arrossars, com el 2020. En aquest sentit, Costes ha sol·licitat obres d’emergència per refer aquest cordó i aportar sorres a diferents punts afectats, com ara la platja de l’Arenal. Tot plegat, a l’espera del pla de protecció del Delta que el Ministeri per a la Transició Ecològica prepara, però que no preveu poder desplegar fins al 2022. 
La Generalitat, per la seva banda, referma a través del conseller Damià Calvet el compromís d’invertir «el que calgui en la protecció del Delta», alhora que reivindica un paper actiu en la recerca de solucions a llarg termini.

Avui, la Taula de Consens farà una declaració institucional al Trabucador, per recordar el que va succeir fa un any i anunciar els propers passos en defensa del futur d’un territori ara amenaçat.

Temas

Comentarios

Lea También