El Delta i la Costa Daurada, àrees més vulnerables al canvi climàtic

La major demanda de reg a l'Ebre i d'aigua de boca i energia a la gran àrea turística del Camp de Tarragona són les raons

19 mayo 2017 17:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha enllestit el primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic. L’estudi posa a punt una nova metodologia que permet avaluar la vulnerabilitat del territori davant l’augment de la temperatura en àmbits com l’agricultura i ramaderia, la biodiversitat, la gestió de l’aigua, la gestió forestal, la indústria, els serveis i comerç, la mobilitat i infraestructures, la salut, l’energia, el turisme i l’urbanisme.

Les dades necessàries per al càlcul dels indicadors s’han obtingut de fonts públiques i, una vegada processades, s’han treballat en un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per representar territorialment els resultats.

En l’àmbit agrícola, un dels efectes adversos de l’augment de la temperatura serà una major demanda de necessitats de reg. En una escala de 0 a 10, el litoral del Baix Camp, el delta de l’Ebre i municipis de la cubeta de Móra, a la Ribera d’Ebre, se situen al nivell màxim de vulnerabilitat. Les àrees agrícoles amb major presència de monocultius patiran també els efectes del canvi climàtic. Un altre cop, municipis del Delta i del litoral de la Costa Daurada són àrees sensibles.

El mateix fenomen climàtic repercutirà en un augment de la demanda d’aigua per a usos turístics. Els municipis de la Costa Daurada és la zona de Catalunya més propensa a patir-los. I a més, alguns d’aquests municipis seran els més afectats per la menor disponibilitat d’aigua a causa del canvi climàtic.

Un augment de temperatura pot impactar sobre els canvis en els patrons de demanda energètica afectant la indústria, els serveis i el comerç. Per exemple, arran d’un major consum energètic per a la climatització dels edificis. Els municipis de bona part de la costa catalana i de la plana de Lleida són els més afectats. A banda, l’àrea metropolitana de Tarragona, com la de Barcelona, estan molt exposats a patir el fenomen de l’illa de calor i en conseqüència a veure disminuït el confort climàtic dels seus residents.

Finalment, els municipis més vulnerables al risc de canvis en el patró de la demanda turística per l’increment de la temperatura se situen a la zona de costa de Girona i al Tarragonès, Baix Penedès i delta de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari