El Delta i la Toscana s’alien per desenvolupar el sector pesquer

El projecte es proposa incrementar els preus de comercialització de la galera, potenciar el turisme i intercanviar coneixements en matèria aqüícola i de producció de sal

24 abril 2020 08:40 | Actualizado a 26 abril 2020 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Delta de l’Ebre i la regió italiana de la Toscana compartiran experiències sobre turisme pesquer, comercialització de la galera, producció de sal i el funcionament de les muscleres. Són activitats que tenen en comú aquests dos territoris i en el que es volen establir sinèrgies per millorar la seva competitivitat.

La iniciativa s’emmarca dins un projecte europeu de cooperació i desenvolupament pesquer, en què participen el grup d’acció local de pesca (GALP) Mar de l’Ebre i l’Alto Tirreno Toscano.

El departament d’Agricultura ha aprovat l’ajut per dur a terme la iniciativa, per un import de 9.000 euros, finançats en un 85 per cent pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

Formen part del GALP Mar de l’Ebre els municipis d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, Amposta i Sant Jaume d’Enveja, mentre que l’àmbit italià inclou des de Marina di Pisa, al sud, fins al port de Marina di Carrara, al nord, i les zones interiors de Lunigiana i Garfagnana.

Segons explica al Diari el gerent del GALP Mar de l’Ebre, Joan Alginet, la pesca d’arrossegament té moltes similituds entre els dos territoris. «La galera és un producte molt present a les llotges d’aquí i d’allí, però en el seu cas la comercialitzen amb un preu molt més elevat. L’objectiu és aprendre del seu model de comercialització per aquesta espècie, mentre que per la nostra banda els mostrarem com desenvolupar un projecte viable de turisme pesquer. El model és el projecte de turisme a port que té a punt la Confraria de Sant Carles de la Ràpita», detalla Alginet. A més, es preveu conèixer i analitzar els respectius models de producció aqüícola de mol·luscos i de les salines.

Així, es preveuen expedicions als dos territoris per posar en comú les respectives pràctiques, quan sigui possible un cop s’hagi superat l’actual estat d’alarma i les mesures de confinament per la pandèmia del coronavirus.

Arrossegament

La Generalitat també ha aprovat un ajut de 38.375 euros per a un altre projecte de cooperació internacional i transferència tecnològica, en el que el sector pesquer de l’Ebre i el del conjunt de Catalunya col·labora amb Aalborg (Dinamarca), pel que fa a la pesca d’arrossegament.

L’objectiu és incrementar els coneixement dels patrons de barques d’arrossegament, amb tècnics del sector pesquer i científics col·laboradors en matèria de tecnologia pesquera avançada, per millorar la sostenibilitat i viabilitat econòmica d’aquesta modalitat.

Des de l’any 2016 s’ha treballat a les Terres de l’Ebre en diferents projectes de cooperació pesquera a nivell nacional i internacional, segons detalla Joan Alginet.

País Basc

D’aquest treball han sorgit iniciatives com un manifest pel consum de peix de proximitat i de llotja; o la creació de l’Associació Catalana de dones de la mar.

Una altra de les línies de col·laboració va ser entre el sector pesquer català i el basc, per millorar les tècniques de la modalitat d’encerclament i les captures de peix blau.

Comentarios
Multimedia Diari