El FabLab aportarà innovació al territori ebrenc

El laboratori s’ubicarà a l’edifici de l’antic Sindicat de la capital del Montsià i es preveu que en un any pugui obrir les seves portes

17 julio 2018 10:00 | Actualizado a 17 julio 2018 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El FabLab de les Terres de l’Ebre, que estarà ubicat al municipi d’Amposta, arriba com un projecte innovador i de cooperativisme, amb l’objectiu d’impulsar de manera conjunta el desenvolupament territorial.

Els FabLabs s’han estès al llarg de tot el món en els últims anys liderats pel concepte d’innovació i tecnologia, però també d’altruisme. Es tracta d’uns laboratoris de fabricació oberts a la ciutadania, creant així un entorn tecnològic i de maquinària per compartir i crear projectes de tot tipus.

Des del sector empresarial de les Terres de l’Ebre es destaca que el FabLab està adreçat especialment a joves en formació, inventors i gent inquieta amb ganes de crear coses noves, i a empresaris que vulguin millorar el seu sector i provar així nous projectes. El FabLab és precisament un lloc que connecta aquestes persones, creant així un conjunt de sinergies per canviar el territori.

Tots els FabLabs del món creen una xarxa interconnectada per poder compartir informació i estar en contacte constant. Allò que es crea en un FabLab, es pot crear exactament de la mateixa manera en un altre.

Es tracta d’un projecte de territori de les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Montsià, i amb la seva ubicació a la ciutat d’Amposta, concretament a la planta baixa de l’edifici del sindicat. Aquest edifici ja compta amb un projecte de rehabilitació, entre el qual s’inclou l’adaptació de la planta baixa per instal·lar el FabLab, amb un pressupost de 500.000 euros. D’entre aquest pressupost total, 200.000 euros estaran subvencionats pel programa PECT i 100.000 euros per part de la Diputació.

La presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Carme Navarro, afirma que «hem d’estar contents que hagi canviat la visió territorial de la manera de dinamitzar les empreses i de dinamitzar totes aquelles polítiques d’ocupació que faran possible que el Montsià, i les Terres de l’Ebre en general, pugui avançar en aquest sentit». 

Treball intern

Les obres han estat adjudicades aquesta setmana i, per tant, començaran en breus. Es preveu que d’aquí a un any, per al juliol del proper any, el projecte estigui ja en marxa.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, assegura que no es tracta d’un projecte en cadena, i que mentre les obres es desenvolupin continuaran treballant en l’organització interna del projecte perquè quan aquestes finalitzin el projecte estigui llest.

L’administració crea l’espai, però aquest espai després serà cedit a professionals que el dirigeixin i el gestionin. D’aquesta manera, s’ha de decidir de quina forma es finançarà per ser sostenible econòmicament i dur a terme la contractació d’una persona formada en Fab Academy

En aquest sentit, es remarca que no es tracta de treure un rendiment econòmic, però sí que es busca que el projecte sigui sostenible i, especialment, que l’ús que es faci de l’espai sigui responsable, ja que es tracta de material específic. Per tant, s’està treballant la idea que hi hagi unes quotes o uns preus per ús.

Comentarios
Multimedia Diari