El Flix del segle XX a través de fotografies

Flix ha digitalitzat el fons Oscar Kurz Hobert, que, entre altres, mostra mitjançant imatges els efectes de la guerra sobre el municipi

26 diciembre 2021 08:30 | Actualizado a 26 diciembre 2021 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de fa molts anys, hem fet servir la fotografia per testimoniar i deixa constància de la història i veure com era la vida en temps passats. Moltes imatges han acabat sent part de fons que ens ajuden a entendre-la, com és el cas del fons d’Oscar Kurz Hobert, un alemany que va treballar a Flix en la indústria electroquímica durant el S. XX i que va deixar constància dels efectes de la Guerra Civil en el Municipi. Recentment, després de mesos de feina, s’ha acabat de digitalitzar el seu fons, que incloïa fotografies i altres documents com postals, plànols i mapes.

Oscar Kurz Hobert (Turíngia, Alemanya, 1887), va arribar a Catalunya i va començar a formar part de la secció de colorants de la SEQF l’any 1923. Kurz, procedent de l’IG Farben, va arribar a ser durant molt temps cap del taller mecànic d’electroquímica, però amb l’arribada de la Guerra Civil va marxar de Flix juntament amb altres membres de la colònia alemanya. Un cop acabada la guerra va tornar a la localitat, va ser el primer alemany a fer-ho. En aquell moment, Kurz passa a encarregar-se d’un informe que detallava els danys causats per la Guerra a la fàbrica i on també es van incloure nombroses fotografies que són les que avui en dia formen part del fons.

El 2002, Christel Kurz Schneider, filla d’Oscar Kurz, va cedir el fons del seu pare a l’Arxiu Municipal de Flix i ara s’ha digitalitzat per difondre’l conserva-lo. En aquest hi ha documentació que va des de finals del segle XIX fins a mitjans del XX i té una temàtica variada com la fàbrica, els efectes de la Guerra Civil, inauguracions d’equipaments municipals i monuments a Flix, així com imatges de poblacions properes.

En aquest sentit, Francesc Barbero, alcalde de Flix, subratlla la importància de tenir aquests fons al municipi per conèixer la història i la forma de vida de la població. Barbero destaca també la tasca arxivística que s’està duent a terme a Flix. «Tenim fons interessants i arxiver propi i anem ampliant. L’últim que hem digitalitzat és aquest de l’electroquímica del Flix, on també hi ha fotografies anteriors dels anys trenta», diu l’alcalde, i afegeix que «n’hi ha d’inèdites i sobre la vida a Flix. Valorem molt que la família ens hagi ceditt el fons, que ja està disponible i es pot consultar en línia. Esperem que sigui útil. L’arxiu és una de les grans línies de treball que tenim, s’ha de fer el possible per mantenir i rescatar el material abans que es perdi».

Comentarios
Multimedia Diari